Angajații din domeniul agriculturii și industriei alimentare vor beneficia de facilități fiscale, la fel ca cele din domeniul construcțiilor. Așadar, perioadele lucrate în cadrul acestui sector vor fi considerate stagiu de cotizare. Așa vor fi stabilite indemnizațiile de șomaj și stabilirea incapacității temporare de muncă.
Vești bune pentru acești angajați!
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că în toate întâlnirile pe care le-a avut cu fermieri și operatori din industria alimentară, păstrarea forței de muncă specializată a reprezentat tot timpul un punct important de discuție.
„Prin adoptarea acestui act normativ, iniţiat împreună cu colegii mei parlamentari, venim cu soluţiile aşteptate de cei care activează în aceste domenii vitale pentru securitatea alimentară a României”, a declarat oficialul.
Așadar, românii care lucrează în sectorul agricol și al industriei alimentare vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10 procente. De precizat că aceștia nu vor avea o scutire de la plata impozitului pentru contribuțiile la asigurările sociale de sănătate. Cota contribuției de asigurări sociale este redusă ci 3,75%.
Salariu minim de 3.000 de lei
De asemenea, conform legii, salariul de bază minim brut pe țară va fi de minim 3.000 de lei lunar, în acest sector. În această sumă nu sunt incluse indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Banii se vor acorda persoanelor care vor lucra în medie 167 de ore pe lună.
Bineînțeles, salariații vor beneficia și de drepturile acordate de sistemul asigurărilor în caz de accidente de muncă sau boli profesionale. De asemenea, vor beneficia de sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv concediu și indemnizație de asigurări de sănătate. Angajatorii nu vor fi obligați să plătească contribuția asiguratorii pe muncă.