Ieri a avut loc o ședință a Biroului Permanent al Național al PSD, unde s-a discutat despre modificarea TVA-ului. Schimbarea respectivă vizează mai multe produse și servicii la care românii au acces zilnic.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă au spus că este vorba despre eliminarea anumitor excepții de la plata TVA-ului. De asemenea, guvernanții au decis să mărească acciza pentru tutun și pentru alcool.
Se scumpesc de la 1 iulie!
De asemenea, TVA-ul va crește la 19% la băuturile pe bază de zahăr, iar impozitul pentru jocurile de noroc va ajunge la 40%, față de 1% cât este în prezent.
„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi avea o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducerea de taxe noi”, a declarat Marcel Ciolacu.
Totuși, social-democratul susține că nu se cresc prețurile, ci doar se scot anumite excepții. Politicienii susțin deducerile pe salariu până în 4.500 de lei. De asemenea, mai spune Ciolacu, politicienii sunt de părere că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale.
Marcel Ciolacu susține taxa de solidaritate
Conform social-democratului, mâine, 29 iunie, Coaliția va lua o decizie cu privire la creșterea impozitului pe dividente.
„Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit… Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment, să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta”, a mai spus politicianul.
Totodată, Marcel Ciolacu a mai vorbit și despre taxa de solidaritate, menționând că firmele trebuie să plătească impozitele în țara în care obțin profit.