Astăzi s-a reunit Parlamentul European, iar în urma întâlnirii Consiliul a aprobat prelungirea regimului de roaming la prețurile de pe piața națională până în anul 2032. Acest lucru înseamnă că cei care călătoresc în afară nu mai trebuie să plătească taxe suplimentare.

Vești bune pentru românii care pleacă în afara țării!

La data de 30 iunie 2022 va expira actualul Regulament privind roamingul. Ulterior, cetățenii vor putea continua să sune, să trimită mesaje sau să stea pe internet fără costuri suplimentare.

Regulamentul revizuit privind roamingul ajustează tarifele maxime pentru a asigura faptul că furnizarea serviciilor de roaming cu amănuntul prețurile de pe piața națională este sustenabilă pentru operatorii din întreaga Uniune Europeană.

Astfel va spori transparența în ceea ce privește serviciile care pot face obiectul unor costuri suplimentare. De asemenea, în același timp, clienții vor fi protejați de facturile gigantice cauzate de roamingul accidental în rețelele de telefonie mobilă nonterestre atunci când se află pe feriboturi sau în avioane, conform Evz.ro.

Se întâmplă de la 1 iulie 2022! Toți românii care pleacă în străinătate sunt vizați. Nu vor mai scoate bani în plus din buzunar!

Se pare că politica utilizării rezonabile, care are obiectivul de a preveni roamingul permanent, va continua. După o analiză mai aprofundată a pieței și o evaluare a impactului potențial, Comisia poate sugera modificări ale acesteia.

Costurile suplimentare nu vor mai exista

De asemenea, regulamentul revizuit include și măsuri care au ca scop asigurarea unei bune experiențe a clienților în ceea ce privește calitatea serviciilor și accesul la serviciile de urgență. Comisia va monitoriza situația și, dacă este cazul, va prezenta o nouă propunere legislativă pentru a reglementa plafoanele tarifelor cu ridicata și, eventual, alte aspecte ale pieței serviciilor de roaming.

În urma aprobării astăzi de către Consiliu a poziției Parlamentului European, actul legislativ este adoptat. După ce președintele Parlamentului European și președintele Consiliului vor semna acest act, el va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Legea va intra în vigoare de la 1 iulie 2022.