Începând cu data de 1 ianuarie 2024, vor fi oferite noi vouchere în valoare de 10.000 de lei pentru un număr mare de români, acestea fiind distribuite de către ANAF și implicând diverse activități.
Astfel, sunt propuse acordarea de vouchere de 10.000 de lei pentru un număr semnificativ de cetățeni români, măsura urmând să intre în vigoare începând cu anul viitor. Aceste tichete vor putea fi obținute prin intermediul ANAF și vor fi destinate pentru o serie de activități casnice.
Vouchere de 10.000 de lei pentru români de la 1 ianuarie 2024
Conform informațiilor transmise de ANAF, noile tichete vor fi folosite pentru remunerarea persoanelor ce prestează activități casnice, dar acestea nu pot fi utilizate de către rudele beneficiarilor acestor servicii. Astfel, voucherele vor fi acordate celor care efectuează munca ocazională în cadrul gospodăriilor unor familii sau al persoanelor singure. Valoarea nominală a fiecărui tichet este de 15 lei și poate fi ajustată anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Conform noii legi, activitatea casnică cuprinde o serie de servicii, cum ar fi: curățenie și igienizare, spălarea și călcatul rufelor, servicii de croitorie, pregătirea hranei, îngrijire corporală, hrănire și supraveghere a persoanelor dependente din gospodării. De asemenea, vor fi remunerate și activitățile prestatorilor casnici care oferă servicii de bonă cu caracter ocazional.
Cine vor primi voucherele din partea statului
În conformitate cu legislația, tichetele de activități casnice nu pot fi transferate, iar beneficiarii acestora pot fi doar prestatorii de servicii casnice, al căror nume și informații trebuie completate pe fiecare tichet. Deținătorul tichetului are obligația de a valorifica voucherul în termen de 12 luni de la data achiziționării acestuia.
Beneficiarii acestor tichete vor fi impozitați doar pentru 50% din valoarea voucherului (10%) la impozitul pe venit și 50% (25%) pentru contribuția la pensie. Prestatorii casnici vor deveni asigurați la sistemul de pensii și la sistemul de sănătate, iar aceștia vor beneficia de pachetul de servicii medicale de bază, chiar dacă nu plătesc contribuția la sănătate. În plus, ei vor avea dreptul de a primi indemnizație de șomaj, întrucât, potrivit legii, aceștia nu sunt asimilați cu cei care obțin venituri.
Totul despre Legea prestatorului casnic
De asemenea, în vederea stimulării utilizării tichetelor de activități casnice, cei care vor cumpăra și folosi într-un an minim 600 de vouchere de 15 lei fie vor primi 75 de tichete gratuite (1125 de lei), care pot fi utilizate în anul următor.
Pentru a reglementa aceste activități casnice, începând cu anul viitor va intra în vigoare Legea prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022), care va constitui cadrul legal pentru desfășurarea activităților casnice și remunerarea acestora prin intermediul tichetelor.
În acest sens, se va stabili un raport juridic între prestator și beneficiar, fără a fi necesară o formă scrisă, pentru prestarea activităților casnice. Prestatorii casnici vor putea obține tichetele atât în format electronic, prin intermediul unei platforme de evidență electronică, cât și în format de hârtie.