Anumiți angajați din România ar putea să rămână fără tichetele de masă. Mai multe firme au în plan ca de la începutul anului viitor să renunțe la cunoscutele bonuri de masă.
Situația nu este atât de rea precum pare, fiindcă angajații vor avea parte de alte beneficii. Mai clar, o ordonanță de urgență prevede ca angajatorii să poată alege dacă le oferă angajaților bonuri de masă, sau să le asigure hrana la locul de muncă.
Firmele pot alege să nu mai dea bonuri de masă
Probabilitatea ca firmele să aleagă cea de-a doua variantă este destul de mare, ținând cont de faptul că în această situație firmele vor fi scutite de impozit.
Așadar, potrivit Avocatnet.ro, firmele ar putea să le asigure hrana angajaților și să renunțe la acordarea de bonuri de masă. În acest fel, companiile vor fi scutite se impozitul pe venit, dar și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.
Atenție! Chiar dacă este o variantă foarte avantajoasă pentru companii, nu toate firmele vor avea posibilitatea de a face această alegere. Doar angajații care merg la locul de muncă ar putea să primească hrană în loc de bonuri de masă. Cei care își desfășoară activitatea remote nu se încadrează.
Obligațiile companiilor
Așadar, firmele care vor alege să le ofere hrană angajaților la locul de muncă vor trebui să încheie contracte cu diferite firme de catering și restaurante, asta în cazul în care nu au cantină proprie unde să se gătească.
În cazul unui control, firmele trebuie să demonstreze că își hrănește angajații, arătând contractele încheiate, dar și că aceștia lucrează la sediul companiei.
Măsura nu este, însă, una pe placul tuturor angajaților. În prezent, bonurile de masă pot fi folosite pentru diferite cumpărături, dar și la restaurante. Dacă firmele vor înceta să acorde bonuri de masă, angajații nu vor mai putea să folosească tichetele după cum își doresc