Unul dintre orașele din România a luat o decizie radicală în ceea ce privește încălzirea pe timpul iernii. Administrația a luat hotărârea de a renunța la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, i-a îndemnat pe locuitori să își achiziționeze centrale în locuințe.
Orașul Năvodari a luat o decizie care i-a cam supărat pe locuitori. Administrația orașului a hotărât să închidă sistemul centralizat de încălzire, de la 1 octombrie. Prin urmare, singura modalitate prin care oamenii mai pot să aibă încălzire și apă caldă este să își cumpere o centrală proprie. Se pare că decizia vine în urma unor datorii ale locuitorilor, dar și din cauza numărului mic de abonați, majoritatea având deja centralele lor.
Năvodari renunță la încălzirea centralizată
Hotărârea nu îi încântă deloc pe oameni, întrucât acest lucru semnifică și costuri în plus, pe care unii nu știu dacă o să poată să le plătească. Imediat după primirea veștii, unii locuitori și-au vândut lucruri ca să poată să își achiziționeze o centrală: „Eu ca să-mi iau centrală, dacă mă credeți, am vândut mașina.”, spune un bărbat din Năvodari, potrivit Digi24.
O femeie susține că această decizie o bagă în datorii: „76 de milioane. Și gazele, iar, nu știu cât m-or costa. Acum trebuie să mai iau împrumut, nu știu pe unde oi mai găsi, să-mi plătesc gazele.”
Prețul pe care trebuie să îl plătească oamenii ca să își cumpere o centrală este de aproximativ 7.000 lei. Practic, o sumă care îi va băga în datorii pe unii. Totuși, persoanele care se află în imposibilitatea de a plăti acești bani, vor primi un ajutor financiar.
Persoanele nevoiașe vor beneficia de un ajutor
Ca să nu rămână peste iarnă fără încălzire, primăria le oferă persoanelor cu situații financiare mai nefericite un ajutor de 4.000 lei. Astfel, ar putea acoperi o parte din cheltuielile suportate pentru montarea centralei.
„Măsura a fost luată ca urmare a scăderii considerabile a numărului de abonați și a creșterii restanțelor abonaților către termica distribuție.
Vorbim practic despre aproximativ 1.700 de abonați la data de 1 iulie anul acesta, dintr-un total de 10 mii, dintre care peste 1.300 de abonați înregistrau datorii de aproape 1,7 milioane de lei.”, spune Elena Aftene, purtător de cuvânt al Primăriei Năvodari.