Polițiștii din România au organizat un protest în fața Ministerului Finanțelor pentru a-și exprima nemulțumirile legate de salarizarea ridicolă și condițiile de muncă precare. Guvernul a fost acuzat de „bătaie de joc” și „abureală de doi bani” pentru propunerile salariale.

Chiar și cu o majorare de salariu recentă, polițiștii consideră că sunt tratati cu dispreț, iar salarizarea lor nu reflectă importanța și riscurile pe care le asumă în fiecare zi.

Se înmulțesc protestele la ușa Guvernului

Alături de polițiști, și personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete a demarat proteste începând de luni. Grefierii au adoptat mai multe forme de protest pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

De la participarea la ședințele de judecată, la urmărirea penală și soluționarea cauzelor urgente, aceștia refuză să lucreze la capacitate maximă și cer îmbunătățiri în salarizare și condițiile de lucru.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a emis un comunicat de presă în care reiterează revendicările și programul de protest. Grefierii vor participa respectiv la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală pentru a soluționa cauzele urgente.

Se înmulțesc protestele la ușa Guvernului României! Polițiștii și grefierii ies în stradă

Se va asigura, totuși, o prezență limitată în instanțe și parchete în timpul votării bugetului de stat pentru anul următor, pentru a atrage atenția asupra necesității unor schimbări și îmbunătățiri în sistem.

Anunțul polițiștilor și grefierilor

Polițiștii și grefierii au anunțat că protestele nu vor fi o soluție temporară, ci vor continua în zilele următoare. Au fost notificați oficial Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Guvernul cu privire la nemulțumirile lor și au solicitat discuții pentru găsirea unor soluții adecvate.

Până când aceste cerințe nu sunt satisfăcute, ambele categorii de angajați din domeniul securității și al justiției își vor extinde protestele și continuă să lupte pentru drepturile lor.