Danemarca este prima țară din Europa care anunță că va începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID. Măsura nu va fi impusă decât pentru cetățenii vulnerabili. Danezii se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de infectări cauzate de Omicron.

Chiar dacă nu există dovezi pentru eficacitatea celui de-al patrulea vaccin, Danemarca a decis miercuri, 12 ianuarie să pună în vigoare această metodă. Din ce în ce mai multe țări se gândesc să apeleze la încă o doză de vaccin. Scopul este de a combate transmiterea în masă la nivel global a noii tulpine Omicron.

Ce spune șeful departamentului Vaccinuri în cadrul EMA din Uniunea Europeană

Danemarca a depăşit pragul de un milion de cazuri de COVID -9 înregistrate de la începutul pandemiei. Astfel, Marco Cavaleri a declarat marți că nu consideră a patra doză de vaccin metoda salvatoare, de fapt, pentru această pandemie fără sfârșit.

„A patra doze de vaccin nu reprezintă o strategie durabilă pe termen lung”, spune șeful departamentului Vaccinuri în cadrul EMA din Uniunea Europeană.

De asemenea, părerea lui Marco Cavaleri este susținută chiar de CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a cărei companie produce vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19. Acesta are îndoieli în privința dozei cu numărul patru și consideră că este „ceva care trebuie testat”.

La pol opus, rezultatele preliminare ale unui studiu israelian dau încredere oamenilor pentru a se vaccina cu a patra doză. Cercetările realizate în cadrul studiului arată că anticorpii au crescut cu peste 500% la oameni la o săptămână după administrarea vaccinului.

Se începe imunizarea cu doza a patra de vaccin. În ce țară se iau noile măsuri
Pixabay

Danemarca, 23.142 de cazuri noi de COVID-19

Danemarca a raportat miercuri 23.142 de cazuri noi de COVID-19, conform datelor Universității Johns Hopkins. Numărul este unul îngrijorător deoarece reprezintă de 15 ori mai mult decât cazurile noi raportate de țară pe 12 decembrie. De asemenea, varianta Omicronului are o transmisie ridicată și se răspândește în țară, conform „Forbes”.

Cu toate acestea, guvernul danez a dat de înțeles că va relaxa restricțiile la sfârșitul acestei săptămâni. S-ar părea că numărul de spitalizări și de decese s-a stabilizat, iar cât de curând va începe vaccinarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID. Măsura de protecție nu va fi decât pentru persoanele vulnerabile. Țări precum Germania și Ungaria se gândesc de asemenea.