Astăzi, directorul STB, Andrei Creci, a declarat că se vor achiziționa măști sanitare de protecție și se vor împărți călătorilor din autobuze și tranvaie, pentru a preveni răspândirea virusului gripal.
În cursul zilei de astăzi va avea loc o întâlnire la Ministerul Sănătății între Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus și ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a explicat luarea acestor măsuri: „Vom stabili care este modalitatea urgentă, dar legală, de a achiziționa un număr mare de măști sanitare. Nu este obligativitatea primăriei sau a STB, dar facem acest lucru pentru a proteja populația”.
Conform unui buletin informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, alertele apărute la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti au fost infirmate.
„Se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni marţi, ora 15,00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia. Cât priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile într-un turneu în China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus la niciuna din persoanele din acest grup”, se precizează în buletinul informativ.
Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus a fost contruit pe 22 ianuarie și este format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor Sănătăţii, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne şi Transporturilor.
Aceștia au recomandat ca măsură de siguranță în aeroporturi instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade. Implementarea acestei măsuri se va decide luni, cu toţi factorii implicaţi, la întâlnirea programată la Ministerul Sănătății.
Alte recomandări sunt:
- asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.);
- expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative;
- asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7) în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii care prezintă simptomatologie respiratorie/febră;
- asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal;
- asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie.