Starea de alertă se dispută astăzi în Parlament! Proiectul de lege care a fost propus de Guvern și care face referire la măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei de coronavirus intră în dezbatere. Astăzi este ziua decisivă, iar Camera Deputaților are cel mai mare rol.

Decizie majoră în Parlament. Starea de alertă prinde contur

În primă fază, este necesar ca proiectul de lege să ajungă pe masa comisiilor de specialitate. Aici va fi dezbătut în amănunt, până se va ajunge la un consens. Comisiile vor avea de întocmit un raport care ulterior va fi suspus votului.

Supunerea la vot se va face în cadrul plenului Camerei Deputaților. Astăzi, mult așteptata ședință va scoate la iveală ultimele decizii în legătură cu ce urmează după 15 mai. Este o zi importantă pentru românii de pretutindeni care vor să știe ce au de făcut pe mai departe.

În cea de-a doua zi a săptămânii, Senatul a adoptat proiectul. Forma propusă de Guvern, inițial, a fost modificată prin aprobarea unei serii de amendamente propuse chiar de social – democrați. Astfel, atunci când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura trebuie încuviinţată de Parlament, au stabilit, în principal, senatorii.

Astăzi, în dezbaterile susținute la Camera Deputaților, deputații pot interveni asupra textului și pot discuta în cadrul comisiilor și în plen. Astfel, legat de starea de alertă, varianta adoptată de Senat poate fi modificată. În final, Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect pentru starea de alertă.

Proiectul are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legilor  în vigoare, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de coronavirus. De altfel, proiectul mai prevedee și instituirea unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă. Și nu în ultimul rând, asupra drepturilor la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale, spun deputații.

În scurt timp, românii vor afla oficial care sunt legile pe care le vor avea de respectat pe timpul stării de alertă care începe vineri, 15 mai.