Preşedintele Consiliului Național al Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a încercat să lămurească cea mai mare curiozitate a românilor: când începe şcoala şi cum se vor da examenele naţionale?

Cu siguranţă, anul şcolar nu va fi îngheţat, însă pandemia de coronavirus poate afecta grav procesul educaţional. În acest context,  Ministerul Educației a anunțat că lucrează deja la scenarii posibile, menite să ajute elevii.

Recent, Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a prezentat pentru Edupedu, care sunt scenariile probabile la care lucrează Ministerul Educației:

Scenariul 1

Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.

Scenariul 2 (intermediar)

Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.

Scenariul 3 (pesimist)

Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie.

În scenariul 3 vacanța de vară va fi folosită pentru încheierea situației pentru anii de studiu, pentru susținerea examenelor”, a mai declarat fostul ministru pentru Edupedu.

Dacă se predă online, materia va fi trecută la recuperări?

„Va fi o perioadă de completare – sunt discipline al căror specific nu permite predarea/evaluarea în online. Situația trebuie tratată de la caz la caz”, a  spus Cîmpeanu.

”O precizare: Ministerul Educatiei este cel îndreptățit să vină cu prezentarea detaliată a acestor scenarii, iar partenerii ministerului, Consiliul Național al Rectorilor, Federațiile de elevi și părinți, sindicatele, vor susține ministerul în identificarea celor mai bune soluții în raport cu scenariile prezentate de minister”, a încheiat fostul ministru.