Începând cu data de 15 octombrie, oamenii vor putea să scape de mașinile mai vechi de 15 ani. În schimbul acestora, statul le va oferi un voucher de 3.000 de lei. Directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Drăgan, a dat informații importante despre prima ediție a programului „Rabla Local”.
În primul rând, precizăm că programul „Rabla loca” este lansat în premieră anul acesta. Astfel, românii care își casează mașinile mai vechi de 15 ani, se pot folosi de voucherul de 3.000 de lei pe care îl vor primi la schimb. Atenție! Voucherul va putea fi folosit și pentru alte achiziții, nu doar pentru un automobil nou.
Se dau vouchere în valoare de 3.000 de lei
Acest program, spune Drăgan, este destinat cetățenilor care vor să își caseze mașina veche, însă poate nu vor să își cumpere alta în schimb. Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.
„Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală. Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program”, spune oficialul.
Prin acest program, Mhai Drăgan speră să fie casate peste 20.000 de autovehicule vechi. Dacă se va dovedi a fi un succes, anul viitor programul se va repeta.
Înlocuiește-ți mașina veche cu una nouă!
Reprezentantul Ministerului Mediului a vorbit și despre celelalte două programe guvernamentale „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Aceste două programe sunt destinate exclusiv celor care vor să scape de mașinile vechi și să își cumpere altele noi.
„Am lansat o nouă sesiune de finanţare pentru cele două programe, vinerea trecută, şi pot să vă spun că bugetul pentru „Rabla Plus”, cel puţin pentru persoanele juridice, a fost epuizat în 20 de minute de la deschiderea sesiunii de finanţare, iar bugetul pentru persoanele fizice în mai puţin de două ore. Până acum, anul acesta, s-au achiziţionat peste 5.000 de autovehicule electrice, dar cu siguranţă vor fi mult mai multe, pentru că, după cum ştim, sunt, încă, probleme cu componenta de livrări pentru acest tip de vehicule”, a completat Mihai Drăgan.