Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, vineri, lansarea unui proiect pentru aprobarea schemei de ajutor pentru susținerea producătorilor de usturoi.
MADR a lansat în urmă cu câteva zile un proiect pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. De asemenea, în cadrul acestui program vor fi stabilite și măsuri de verificare și control al acestei scheme de ajutor.
Ajutor financiar pentru producătorii de usturoi
Pentru a pune în aplicare această schemă de ajutor, MADR are nevoie de suma de 26.063.75 de mii de lei, adică 5.268.064 de euro. Suma de bani va fi asigurată din bugetul aprobat de Ministerul Agriculturii pe anul 2022.
Obiectivul principal al acestei scheme de ajutor este de a-i ajuta pe agricultori să facă față cheltuielilor de producție, în contextul scumpirilor uriașe din ultimul an. De asemenea, banii mai sunt oferiți și pentru a-și extinde suprafețele cultivate.
Pentru a primi acest ajutor de la Guvernul României, beneficiarii vor trebui să utilizeze o suprafață cultivată de minimum 3.000 mp, marcată vizibil cu o placă indicator. De asemenea, o altă condiție este ca agricultorul să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/ 10 mp.
Cum trebuie să păstrăm usturoiul
Usturoiul este extrem de important pentru sănătatea noastră, însă doar dacă este cultivat în condiții sănătoase. Cu toții știm că pe piață se găsește acel usturoi „chinezesc”, pe care atunci când îl punem la gătit se face albastru verzui. Ei bine, acest lucru nu este deloc sănătos.
De asemenea, este important și modul în care păstrăm usturoiul. Acesta nu trebuie să fie încolțit sau să aibă mucegai. Dacă ați cultivat usturoi în grădină, acesta ar trebui să fie uscat înainte de a fi depozitat. După ce l-ați scos din pământ, acesta ar trebui să fie depozitat într-un loc răcoros, uscat, bine-ventilat și ferit de lumina directă a soarelui.