Pensionarii care s-au trezit cu banii luați în luna ianuarie vor fi despăgubiți. Anunțul mult așteptat de mii de seniori din România a fost făcut de Secretariatul General al Guvernului. Oamenii ar trebui să își primească banii înapoi cât mai curând posibil.

Deși Guvernul s-a lăudat că a mărit pensiile în anul 2023, mulți români au avut surpriza vieții lor în luna ianuarie. Este vorba de cei cu venituri de peste 4.000 de lei, care s-au trezit cu banii luați de stat. Pe taloanele de pensie a apărut o deducție pentru CAS, adică pentru asigurarea de sănătate.

Aceste sume au fost reținute în mod eronat de Executiv în baza unei ordonanțe de urgență care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională. Dar Casa de Pensii a mers mai departe cu măsura și a luat bani în mod ilegal de la români.

După ce pensionarii s-au trezit cu venituri mai mici, au venit și explicațiile din partea Guvernului. Marius Budăi, Ministrul Muncii, a explicat că taloanele de pensie au fost tipărite înainte ca CCR să ia decizia. Iar în consecință, banii au fost reținuți.

Secretariatul General al Guvernului avertizează însă că sumele trebuie înapoiate cât mai curând pensionarilor. Astfel, oficialii ar trebui să vină cu modalitate de restituire a banilor reținuți în mod neconstituțional.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curţii Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii., a transmis SGG.