Începând cu data de 24 martie 2023, persoanele fizice pot contacta producătorii validați pentru a efectua formalitățile de înscriere în programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

În același timp, persoanele juridice pot accesa aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, începând de joi, 23 martie 2023, pentru a încărca documentele necesare participării în programele respective. 

Conturile deja create și utilizate pentru înscrierea în cadrul altor programe AFM sunt valabile și pot fi folosite pentru înscrierea în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus din 2023. Bugetul alocat Programului Rabla Clasic pentru acest an este de 560 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 780 de milioane de lei. Aceste programe se vor desfășura în două etape, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023. 

Se dă startul edițiilor Rabla Clasic și Rabla Plus 

La Programul Rabla Clasic, persoanele juridice vor avea alocată suma de 130.000.000 lei, persoanele fizice – 235.000.000 lei, iar UAT-urile și instituțiile publice – 27.000.000 lei. La Programul Rabla Plus, persoanele juridice vor beneficia de un buget de 200.000.000 lei, persoanele fizice – 300.000.000 lei, iar UAT-urile și instituțiile publice – 46.000.000 lei. 

Pentru ediția din acest an, programele vin cu o serie de modificări. În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, iar în cazul predării a două autovehicule uzate, prima de casare este de 10.000 lei. Prima de casare se acordă pentru autovehiculele noi, cu excepția motocicletelor, al căror sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP. 

Se dau bani de la stat pentru acești români! Cine primește 7.000 de lei de la finalul lunii martie
Colaj Substantial

Câți bani se dau pentru mașinile vechi 

În plus, la prima de casare se pot adăuga ecobonusuri, cum ar fi un ecobonus de 1.500 lei pentru autovehiculele noi, cu excepția motocicletelor, al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP; un ecobonus de 1.500 lei pentru autovehiculele noi, cu excepția motocicletelor, echipate cu motorizare GPL/GNC; un ecobonus de 3.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, cu excepția motocicletelor, echipat cu sistem de propulsie hibrid; un ecobonus de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară. 

O moticletă veche, 7.000 de lei 

Persoanele care doresc să își achiziționeze motociclete noi, al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, beneficiază de o primă de casare în valoare de 7.000 lei, la care se pot adăuga ecobonusuri.  

Astfel, pentru achiziționarea unui autovehicul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, iar pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei. 

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În cazul în care optează pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei. 

Notele de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic sunt valabile pentru o perioadă de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou. În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.