Premierul Nicolae Ciucă aduce vești bune pentru fermieri. Guvernul va discuta o hotărâre care asigură alocarea a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii. După publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii, fermierii pot depune documentele la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în 15 zile.
Premierul a discutat cu Comisia Europeană și partea ucraineană despre sprijinul pentru Ucraina și protecția fermierilor români. Ieri, a primit un răspuns de la președinta Comisiei Europene, care confirmă un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina.
Fermierii primesc bani de la Uniunea Europeană
De asemenea, au fost anunțate măsuri de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. Sunt analizate și eforturi pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina, cu accent pe îmbunătăţirea infrastructurii și scăderea costurilor logistice.
Premierul a subliniat importanța evitării măsurilor unilaterale și a dialogului în identificarea de soluții pentru protejarea fermierilor și realizarea unui echilibru de piață. Discuțiile vor continua săptămâna viitoare, la întâlnirea miniștrilor agriculturii.
Ajutor pentru fermierii din România
Nicolae Ciucă a afirmat că Guvernul va asigura mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii. Fermierii pot depune documentele la APIA la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Ulterior, se vor aloca și fondurile suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană.
Șeful Executivului a anunțat că fermierii care au depus documentația până la 23 martie pentru ajutoarele de 26,1 milioane de euro vor primi banii începând cu 15 mai. Un alt pachet, în valoare de 22 de milioane de euro, va fi acordat în semestrul doi al acestui an.