Guvernul din Germania a extins beneficiile de ajutor social pentru cetățenii români și bulgari cu statut de ședere valabil în țară. Conform noului regulament, aproximativ 150.000 de români și bulgari din Germania vor putea primi o anumită sumă de bani, mai exact, un ajutor social.
În conformitate cu Codul muncii, orice persoană capabilă să muncească, dar care nu se poate întreține din resursele proprii, are dreptul la acest ajutor social. Aceasta se aplică atât șomerilor, cât și persoanelor cu un venit foarte scăzut.
Guvernul german dă 500 de euro de persoană
Cetățenii români care au un permis de ședere valabil în Germania pot beneficia, de asemenea, de acești bani, alături de cetățenii germani. Persoanele care locuiesc împreună cu alte persoane apte de muncă într-o comunitate de nevoi și au nevoie de asistență pot primi, de asemenea, banii. La calcularea alocației de cetățean sunt luate în considerare toate persoanele care locuiesc împreună cu persoana respectivă.
În prezent, aproape jumătate de milion de persoane din România și Bulgaria lucrează în Germania. Cu toate acestea, doar 7% dintre românii apți de muncă primesc venitul de cetățean, ceea ce este mai puțin decât media UE pentru străini. În același timp, aproximativ 18% dintre bulgari primesc venitul de cetățean în Germania.
Alocarea standard pentru cetățenii germani și străini este de 502 euro pe lună. Aceasta este rata standard pentru persoanele singure și vine cu o creștere de 53 de euro pe lună față de rata anterioară.
Câți bani primesc românii care lucrează în Germania
Pentru partenerii maritali sau necăsătoriți ai unei coabitări, se alocă 451 de euro, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani – 420 de euro, pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani – 348 de euro și pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani inclusiv – 318 euro. În principiu, plata are loc în ultima zi lucrătoare a lunii precedente.
Cetățenii care primesc această sumă de bani o pot utiliza pentru a acoperi cheltuielile de bază, cum ar fi facturile de utilități sau cheltuielile de închiriere. Acest ajutor social este o formă de indemnizație de șomaj și înlocuiește precedenta indemnizație de șomaj, cunoscută și sub numele de Hartz IV.
Într-o declarație din mai 2022, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că aproximativ 870.000 – 880.000 de români sunt lucrători permanenți în Germania. De asemenea, oficialul a mai spus că există aproximativ 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români în țară, conform stiridiaspora.ro. Conform Departamentului Românilor de Pretutindeni, acești români lucrează în diverse domenii, precum agricultură, construcții, sănătate și îngrijire.