Reclamă

Din cauza traiului greu, românii nu mai vor să facă copii. Acest lucru duce la un fenomen foarte grav în țara noastră, și anume scăderea natalității. În acest context, pentru încurajarea oamenilor, autoritățile s-au gândit la anumite soluții. 

Într-o comună din județul Lugoj, românii care decid să aibă un copil vor primi o sumă de cel puțin 1500 de lei în plus, pe lângă salariu. Această decizie a fost luată în urma publicării datelor recensământului din anul precedent în România, cu speranța că va crește natalitatea. Primarul Violeta Dobrean a propus această măsură, precizând că banii vor veni din bugetul local. 

1.500 de lei pentru tinerii părinți dintr-o localitate din Lugoj

Suma de 1.500 de lei poate fi solicitată în primele 45 de zile de la nașterea copilului de oricare dintre părinții cu domiciliul în comuna Fardea. Cererea trebuie depusă la casieria Primăriei, iar banii pot fi ridicați în maxim 90 de zile. Scopul acestei inițiative este de a crește natalitatea în comuna Fardea, care a pierdut un procent important din populație în ultimul deceniu. În 2011, comuna avea 1750 de locuitori, iar în 2022, după recensământ, valoarea a scăzut cu 188 de persoane, până la 1562 de locuitori. 

În acest an, există un program la nivel național, tot pentru încurajarea nașterilor. Se numește „Trusoul nou-născutului”. Mai clar,  statul oferă 2000 de lei pentru mamele tinere din medii defavorizate. În primele trei luni de viață ale copilului, mamele trebuie să solicite acest ajutor. El este destinat folosirii pentru produsele necesare pentru bebeluș, îmbrăcăminte, dar și articole sanitare. Banii sunt oferiți pe card, în format electronic, la fel ca și voucherele sociale. 

Se dau 1.500 de lei, pe lângă salariu! Locuitorii acestei localități primesc banii imediat

Cui i se adresează programul „Trusoul nou-născutului”

Beneficiarii acestui program sunt:  

  1. mamele cărora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat, 
  2. mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei,  
  3. mamele cu dizabilități,  
  4. mamele aflate temporar în situații critice de viață,  
  5. respectiv victime ale calamităților, violenței domestice,  
  6. persoane dependente aflate în situații deosebite de vulnerabilitate, mamele minore,  
  7. mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina. 

Pentru programul Trusoul nou-născutului, în 2023, au fost alocați maxim 12 milioane de euro, bani din Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro