Reclamă

România continuă să lupte pentru intrarea în Schengen. După ce votul din JAI din 8 decembrie a fost blocat de Austria, europarlamentarii români solicită Comisiei Europene și Consiliului European să ia măsuri.

Un prim demers în acest sens a fost făcut de europarlamentarul Eugen Tomac. El a solicitat în mod oficial la Curtea de Justiție a Uniunii Europene să anuleze votul dat de ministrul de interne, Gerhard Karner.

Comisia Europeană a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European, de asemenea. Singura instituție care refuză, fără nicio justificare, dreptul de aliniere a României cu celelalte state europene, este consiliul Uniunii Europene.

Prin urmare, cer Comisiei Europene să acționeze de îndată împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni antieuropene care încalcă tratatele Uniunii Europene., a susținut europarlamentarul.

Și în Austria se cere revenirea asupra votului pentru intrarea României în Schengen

Europarlamentarul Rareș Bogdan a criticat din nou decizia Austriei într-un discurs recent. El a anunțat că solicită Parlamentului Europeană să ceară Consiliului European o convocare de urgență JAI, în cadrul căreia să se discute aderarea României la Schengen.

Presiuni pe Austria să revină asupra votului din JAI de pe 8 decembrie nu sunt doar din partea românilor, ci și din partea companiilor austriece.

De teamă că românii vor renunța la serviciile lor, reprezentanții austriaci cer Guvernului de la Viena să ia măsuri.

Solicit Parlamentului European să ceară Consiliului convocarea unei ședințe de urgență JAI până la sfârșitul acestui an. Companiile austriece prezente în Romania, care asigură 7% din PIB-ul Austriei, fac deja presiuni asupra Guvernului de la Viena să revină asupra votului său. Întreaga presă austriacă critică în cor atitudinea profund anti-europeană și izolarea în care împinge Austria actuala putere de la Viena., a susținut Rareș Bogdan.

Solicitarea companiilor din Austria nu este însă întâmplătoare. Conform datelor oficiale, Austria este al doilea mare investitor în statul nostru, după Germania. Procentul acesteia de investiții în România este uriaș, de aproape 12% din totalul proiectelor străine dezvoltate pe teritoriul nostru.

În ultimii ani, nu mai puțin de 7500 de societăți austriece au intrat pe piața economică din România și au avut câștiguri însemnate.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro