Românii nu iau carantina în serios, motiv pentru care s-a trecut la restricţii grave. Astfel, reprezentanţii MAI au întocmit până în prezent, 300 de  dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, pentru toţi cei care nu respectă carantina şi legile date prin cele şapte Ordonanţe Militare. 

Reclamă

Doar în ultimele ore, polițiștii și jandarmii au depistat,  7.824  de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.917.600 de lei.

În acest sens, secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, a anunțat, noi restricţii de urgenţă, pentru români.

„În privința activităților care țin de ordinea publică, structurile MAI au continuat activitățile: asigurarea măsurilor de verificareîn linia a doua, la frontieră. Astfel în ultimele 24 de ore au fost verificate aproape 15 mii de persoane. S-a asigurat paza acolo unde este cazul, precum și a locațiilor de carantină acolo unde este cazul. O medie de peste 90.000 de persoane zilnic pe care le-am verificat.

De la începutul epidemiei și până în prezent, în urma acțiunilor au fost întocmite 400 de dosare penale, cele mai multe pentru zădărnicirea combtaerii bolilor. S-au dat amenzi de 17 milioane de lei.

Vama Nădlac 2 s-a închis, cu o singură excepţie

„Am stabilit culoare speciale de ieșire și intrare pentru transportatori. După ce domnul ministru Vela a avut o discuție cu omologul său maghiar, prin punctul Nădlac 2 intră și ies doar tiruri de marfă. Transportatorii sunt deosebiți de importanți și le asigurăm un flux continuu.

Acționează zilnic, în medie, peste 30.000 de angajați MAI. Colegii mei sunt sprijiniți de peste 1000 de militari și 4.000 de polițiști locali.

Avem și situații care au necesitat o atenție deosebită, în primul rând la Suceava unde este impusă carantina totală.

Românii nu respectă legea şi vor fi amendaţi

„În Țăndărei oamenii nu au înțeles că trebuie să respecte restricțiile impuse și am acționat inclusiv cu polițiști din București pentru a sprijini acțiunile colegilor. S-au dat peste 170 de sancțiuni aplicate în valoare de peste 41.000 lei.

Forțele de intervenție vor continua activitățile în zonă pentru a verifica dacă se aplică restricțiile de distanțare socială. Nu luăm aceste măsuri pentru că așa ne dorim, ci pentru că este absolut necesar.

Mesaj pentru MAI

„Le transmit și angajaților MAI faptul că au dovedit tuturor românilor că sunt o forță pe care cetățenii se pot baza în continuare. Așa cum medicii sunt în prima linie a luptei cu COVID-19, și cadrele MAI sunt partenerii medicilor din afara spitalelor.

Intervenim pentru impunerea și respectarea măsurilor de prevenire pentru binele tuturor. Prefer să se spună la final că am făcut prea mult decât că am făcut prea puțin”, a declarat Bogdan Despescu.