Iarna aceasta se dovedește destul de capricioasă. Dacă în ultimele zile românii s-au bucurat de o vreme extrem de caldă pentru această perioadă, urmează și câteva zile mai dificile. Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații. Ce zone sunt afectate?

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Crişul Negru şi Arieş, până joi după-amiază. Specialiştii Apele Române şi autorităţile locale monitorizează situaţia. Avertizarea este valabilă de marți, începând cu ora 13:00, până joi la ora 16:00.

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare in intervalul 04.01.2022 ora 20:00 – 05.01.2022 ora 24:00 pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Satu Mare”, au transmis hidrologii.

În urma avertizării cod galbe de inundație, specialiştii Apele Române au sfătuit cetățenii să fie atenți la eventualele pericole. Circulaţia cu autovehicule în zonele aflate sub coduri hidrologice trebuie să se desfăşoare cu prudenţă.

„Evitaţi activităţile din proximitatea cursurilor de apă aflate sub avertizare hidrologică”, au precizat specialiştii Apele Române.

Se anunț cod galben de inundații în România! Care sunt zonele afectate
Social media

Prognoza meteo, 5 ianuarie 2022

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie 2022. Potrivit ANM, vremea va fi deosebit de caldă pentru această dat, cu o maximă de 17 grade. Cerul va fi variabil spre senin, iar pe alocuri se va forma ceaţă. Vântul va avea intensificări în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, precum şi în zona joasă a judeţelor Alba, Suceava şi Neamţ cu rafale de 70…80 km/h.

Vremea va fi deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii ianuarie, cu temperaturi maxime cuprinse între 8 şi 17 grade şi minime între 0 şi 7 grade, uşor mai coborâte în estul Transilvaniei până spre -3 grade. În vestul şi nord-vestul ţării vor fi înnorări şi local va ploua, cu precădere spre seară şi noaptea.

La altitudini mari, în zona de munte precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, dar dimineaţa şi mai ales noaptea pe alocuri se va semnala ceaţă şi cu totul izolat ploi slabe în nordul Moldovei şi al Transilvaniei.