Donald Tusk a anunțat sâmbătă, 30 noiembrie, că prima secțiune a fortificațiilor cunoscute sub denumirea de „Scutul estic” de-a lungul granițelor Poloniei cu Rusia și Belarus este acum finalizată. Această dezvoltare reprezintă o investiție în pace, potrivit informațiilor transmise de agenția de presă EFE și preluate de Agerpres.
Construcția primei secțiuni a fost accelerată de Donald Tusk, fiind inițial planificată pentru primul trimestru al anului 2025. Într-un mesaj pe rețeaua de socializare X, după vizitarea militarilor staționați la aproximativ 200 de metri de granița cu exclava rusă Kaliningrad, Tusk a declarat: „Prima secțiune a «Scutului estic» de la granița cu Rusia este acum gata.”
În declarațiile ulterioare, făcute în apropierea unui oraș din nord-estul provinciei Varmia și Mazuria, Tusk a subliniat importanța securizării frontierei. „Cu cât granița poloneză este mai bine securizată, cu atât va fi mai dificil pentru cei cu intenții rele să ajungă în țara central-europeană”, a transmis el, conform agenției poloneze de presă PAP.
Proiectul „Scutul estic” este considerat de Tusk „o investiție în pace”. Acesta a precizat că „vom cheltui miliarde de zloți pentru aceasta, dar în acest moment toată Europa urmărește aceste investiții și acțiunile noastre cu mare satisfacție și le va sprijini dacă este necesar”.
Tusk a subliniat că țările din regiunea baltică intenționează să coopereze cu Polonia pentru a asigura eficiența infrastructurii la granițe nu doar pe teritoriul polonez, ci și de-a lungul întregii frontiere, „în principal cu Rusia și Belarus”. „Acțiunile noastre vor viza și securitatea graniței cu Ucraina, din alte motive, dar dorim ca polonezii să se simtă mai în siguranță de-a lungul întregii granițe de est”, a mai declarat premierul polonez.
Tusk a afirmat că acesta este „cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”. „Întregul «Scut estic» va fi un proiect fără precedent,” a adăugat el. Scutul, pregătit de Ministerul Apărării și Statul Major al Armatei, presupune construcția de fortificații, obstacole de teren și infrastructură militară la granițele cu Rusia și Belarus, totalizând aproximativ 800 km.
Planul include sisteme de recunoaștere și detecție a amenințărilor, avanposturi, centre logistice, depozite și desfășurarea de sisteme antidrone. Varșovia a alocat aproximativ 2,3 miliarde de euro pentru implementarea acestui plan, care se preconizează că va fi complet operațional în 2028 și va fi integrat în infrastructura de apărare a flancului estic al NATO.
Tusk a mai precizat că „aceasta este o idee foarte modernă a modului de protejare a frontierei folosind diverse elemente de infrastructură, precum dinți de dragon, șanțuri antitanc, dar și elemente ale mediului natural”.