Reclamă

Din nefericire, românul de rând nu este deloc bine informat cu privire la metodele sănătoase de slăbire, iar asta poate fi pus în sarcina învăţământului public, care nu abordează nutriţia în şcoli, sau dacă o fac, o fac lamentabil.

Fără informații zilnice, orice dietă poate da greș

Majoritatea dintre noi urmărim orbeşte orice dietă care ne iese în cale, însă, nu ştim ce să facem, atunci când începem un plan nutriţional. Mai grav, este faptul că nici măcar nu îl contestăm, nu punem întrebări, ci ne punem speranţa în aşa-zişii nutriţionişti care au obţinut o diplomă ambiguă, de la un centru de calificare.

Ei bine, nutriţionistul adevărat nu se formează în 3-6 luni de calificare, ci în urma studiilor de medicină, specializaţi pe nutriţie, dietetică şi diabet. Cred că este clar pentru toată lumea că o astfel de calificare durează nu mai puin de 6 ani !

Astfel, adunând detalii cu privire la cum trebuie o persoană să abordeze nutriţia atunci când vrea să slăbească, redacţia substanţial.ro vă prezintă în continuare paşii corecţi, care trebuie să fie urmaţi.

Urmate ca atare,  dietele standard nu vor da rezultatele dorite. Fără să se cunoască aportul caloric minim pe zi, pentru ca organismul să poată funcționa corect, orice dietă aleasă, în final, va da greş.

Aportul standard și necesarul zilnic de calorii

Consumul unui standard de 1500 de calorii pe zi nu este benefic, dacă greutatea curentă indică faptul că, pentru a pierde în greutate, e nevoie de o anumită cantitate de calorii, mai mare sau mai mică. Din fericire, dacă nu se poate apela la un MEDIC nutriţionist, se poate totuși afla cantitatea de calorii pe care o persoană este nevoită să o consume, pentru a pierde în greutate.

În acest sens, înainte de toate, este necesar să se determine Rata Metabolică Bazală (BMR), care va arăta necesarul zilnic de  energie de care are nevoie corpul, pentru a funcționa optim și pentru a îndeplini funcții vitale, precum ritmul cardiac, respirația, descompunerea alimentelor și menținerea creierului. În cuvinte mai simple, mai întâi trebuie să se afle numărul de calorii necesare pentru a rămâne în viață.

Astfel, pentru a determina rata metabolică bazală, se poate accesa link-ul acesta unde se vor introduce date privind sexul, vârsta, înălțimea și greutatea. Răspunsul se află pe loc.

Calculul factorului de activitate

După aflarea BMR-ului, se va determina factorul de activitate, înmulțind rezultatul cu următoarele numere, în funcție de nivelul de activitate dintr-o săptămână.

Astfel, BMR-ul se va înmulţi cu:

• 1,2, dacă nu faceţi exerciţii fizice deloc.

• 1.475, dacă faceţi exerciţii fizice de 1-3 ori pe săptămână.

• 1,55, dacă faceţi exerciţii fizice de de 4 ori pe săptămână.

• 1,725, ​​dacă faceţi exerciţii fizice de 6-7 ori pe săptămână.

• 1,9, dacă faceţi exerciţii fizice zilnic și aveți, de asemenea, o muncă fizică.

Rezultatul astfel obţinut va reprezenta numărul de calorii de care este nevoie pentru menținerea greutăţii actuale. Pentru pierderea în greutate, se va scădea o anumită cantitate de calorii din necesarul zilnic de calorii, aferente menţinerii greutăţii, dar fără ca acesta să scadă sub numărul de calorii, care reprezintă rata metabolică bazală.

Evident, pe acest subiect sunt multe de spus, însă, după cum se poate observa, există totuşi o metodă bine stabilită care este, de altfel, şi primul pas în conceperea unui plan nutriţional sănătos. În plus, să nu uităm faptul că suntem toţi diferiţi şi cu toţii avem un necesar nutriţional diferit.

Într-un articol viitor, vom reveni pe acest subiect cu informaţii suplimentare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro