Reclamă
Reclamă

Premierul ungar Viktor Orban a trimis o scrisoare confidențială președintelui Consiliului European, Charles Michel, și liderilor Uniunii Europene, în care a prezentat un rezumat al discuțiilor avute cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova, conform mai multor publicații ucrainene.

Scrisoarea, datată 5 iulie, ar fi fost trimisă din Azerbaidjan, unde Orban a ajuns după vizita la Moscova, potrivit publicațiilor Ukrainska Pravda și Sistema, un proiect de jurnalism de investigație, care au avut acces la document.

În scrisoare, premierul ungar a subliniat că „nu a prezentat nicio propunere și nu a exprimat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei la Moscova și că orice afirmații contrare sunt „nefondate”.

Reclamă

Referitor la discuția avută cu Putin, Viktor Orban a menționat că atitudinea liderului rus față de situația de pe front „diferă semnificativ de înțelegerea președintelui Zelenski”. Orban a scris: „Putin nu a menționat în niciun fel pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene la 40.000 – 50.000 de soldați, care au crescut și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, el [Putin] a fost surprins că președintele ucrainean a respins propunerea de încetare temporară a focului”.

Estimările prezentate de Putin sunt mult diferite de cele anunțate în februarie de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care vorbea de 31.000 de soldați ucraineni uciși, sau de rapoartele SUA, care indicau 70.000 de morți și 120.000 de răniți în 2023.

Scrisoarea mai precizează că Putin este pregătit să ia în considerare o posibilă încetare a focului, care „nu va servi ca o redistribuire și reorganizare sub acoperire a forțelor ucrainene”.

Premierul ungar a adăugat că Rusia – potrivit lui Putin – este dispusă să accepte doar condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022, „în special al cincilea paragraf al documentului, care definește garanțiile internaționale de securitate care ar trebui să fie oferite Ucrainei”. Acest paragraf se referă la dreptul de veto pentru așa-numiții garanți de securitate pentru Ucraina, iar Rusia dorește să fie inclusă printre acești garanți.

Documentul continuă afirmând că Moscova este pregătită pentru „schimb de opinii” cu privire la propunerea de pace înaintată de China și Brazilia. Această propunere prevede „discuții de pace” între Ucraina și Rusia, fără a menționa necesitatea de a restabili integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Orban a repetat în scrisoare argumentele sale că „Europa are nevoie de pace” pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere, „deoarece canalele diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”, conform Ukrainska Pravda.

El a avertizat că „timpul este un factor crucial în lumina intensificării ostilităților și a creșterii rapide a numărului de victime. Dacă nu oprim acest proces, în următoarele două luni vom asista la pierderi și evoluții militare pe linia frontului mai dramatice decât oricând înainte”.

În concluzie, Orban a subliniat că Statele Unite nu vor putea să demonstreze „leadership politic” în următoarele luni din cauza alegerilor prezidențiale din noiembrie, sugerând necesitatea unei „inițiative europene” în spiritul „autonomiei strategice”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro