Dacă până acum câteva săptămâni, înainte că întreagăa noastră viață să se schimbe complet, cele mai firești sfaturi care veneau dinspre medicul pediatru către părinți erau în primul rând legate de petrecerea timpului în aer liber. Asta pentru că este cunoscut deja faptul că un copil este sănătos atunci când se poate bucura în voie de mediul înconjurător.Atât în sezonul rece cât și în cel cald, micuții au nevoie de aer proaspăt. Totodată, fiecare organism își ia aportul necesar de vitamina D, în lumina razelor soarelui.
Tocmai acest fapt îi și determina pe părinți ca acum într-o perioada epidemiologică să fie tentați să iii scoată pe cei mici afară. Pediatrii sunt de altă părere însă. Aceștia susțin că o infecție COVID este mult mai agresivă pentru organismul unui copil decât simpla carență de vitamina D.
Cunoscutul pediatru Mihai Craciu avertizează despre mitul vitaminei D:
”Nu are la baza un suport științific. Sunt experiențe din istoria relativ recentă, e cazul unui grup de copii din Thailanda, acel grup a stat în într-o peștera în întuneric complet 18 zile și după ce au fost salvați nu au avut nici o modificare de imunitate și de vitamina D.”
Cei mai norocoși sunt părinții care au posibilitatea de a-i scoate pe copii în curte, pe terasă sau pe balcon. Acest lucru fiind chiar recomandat de către medici. Chiar și geamul deschis poate fi o soluție în contextul actual.
Totuși, este imperios necesar ca cei mici să fie protejați cu măști susține cunoscutul pediatru. În cazul în care acestia sunt totusi nevoiți să se deplaseze urgent alături de copil la o clinică este important ca întreagă familie să își protejeze ochii nasul și gura. Medicul îi îndeamnă pe părinți să aibă grijă sporita atunci când vine vorba despre bebeluși, aceștia necesitând supraveghere deplină, riscând sufocarea cu masca atașată.