România este țara cu cei mai mulți locuitori plecați la muncă în străinătate, cei mai mulți afirmă că nu s-ar mai întoarce niciodată la patria mamă, însă sunt și români patrioți dispuși oricând să renunțe la slujbele bine plătite pentru una mai puțin plătită în țara lor.

Locurile de muncă din străinătate au devenit o adevărată loterie, multe dintre ele fiind capcane ale traficanților de persoane.

Ofertele de muncă erau în domenii precum îngrijire vârstnici, construcții și agricultură, însă erau doar minciuni ambalate frumos. Sute sau chiar mi de oameni au fost păcăliți de traficanții de persoane care le promiteau locuri de muncă în Europa, însă odată ajunși în țara de destinație se confruntau cu o realiatate întunecată. Femeile erau obligate să se prostitueze și bărbații erau nevoiți să muncească în condiții inumane și totul era făcut în interesul traficanților de persoane. Cei scăpați din ghearele traficanților spun că femeile erau bătute și obligate să se prostitueze și că în cazul unei sarcini li se făcea avort. Nici bărbații nu aveau o viață ușoară fiind obligați să muncească și 16 ore pe zi sau alte ori până la epuizare.

O altă modaliate folosită de traficanți este metoda „lover boy ”, aceștia intrau în vorbă cu fete tinere, le seduceau apoi le cereau să se prostitueze. Metoda este din ce în ce mai folosită în rândul tinerelor de 12-13 ani care sunt cel mai ușor de controlat.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane afirmă că au existat peste 526 de supraviețuitori din 2012 scăpați din mâinile traficanților,însă numărul celor dispăruti depășește 1000.