Ploile abundente și vânturile puternice provocate de uraganul Milton, ce a dus la moartea a cel puțin 16 persoane în Statele Unite, au fost amplificate cu 20%-30% și, respectiv, 10% din cauza schimbărilor climatice, arată un raport rapid publicat de rețeaua științifică World Weather Attribution (WWA). Studiul indică faptul că, fără schimbările climatice, Milton ar fi ajuns în Florida ca un uragan de categoria 2, nu de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson.
Potrivit Agenției Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA, riscurile de pagube materiale cresc de patru ori cu fiecare treaptă a categoriei uraganului. Analiza WWA subliniază, de asemenea, că precipitații similare celor generate de Milton au devenit de două ori mai probabile din cauza încălzirii globale. Temperatura medie de pe Pământ a crescut cu 1,3 grade Celsius de la era preindustrială.
Publicată la două zile după impactul lui Milton în statul Florida, această analiză rapidă nu este la fel de detaliată ca alte studii efectuate de WWA, care examinează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice. Cu toate acestea, rezultatele pentru Milton sunt în concordanță cu cele pentru alte uragane, inclusiv Helene, care a lovit Florida cu două săptămâni înainte și a avut factori similari.
„Suntem, aşadar, încrezători în faptul că aceste schimbări apărute la nivelul precipitaţiilor abundente (ale uraganului Milton) pot fi atribuite schimbărilor climatice de origine antropică”, au declarat reprezentanții WWA. Uraganul Milton s-a intensificat rapid datorită temperaturilor ridicate din Golful Mexic.
Cercetători de la Imperial College din Londra estimează că aproape jumătate din pagubele economice generate de uraganele Milton și Helene în Florida sunt consecințe ale schimbărilor climatice. Magnitudinea distrugerilor este încă în curs de evaluare.