Anul 2023 este unul al schimbărilor pentru toți conducătorii auto din România! Iată ce noi schimbări vor avea loc pentru aceștia. 

Purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Apostol, a dezvăluit că vor apărea modificări radicale în modul de calcul al poliței RCA. Precizăm că aceasta este obligatorie pentru toți șoferii din România. 

Schimbarea vine de la Comisia Europeană, care a solicitat liberalizarea totală a modalității prin care firmele de asigurări își stabilesc prețurile. De asemenea, companiile nu mai trebuie să informeze ASF privind intențiile în acest sens, dar nici să raporteze schimbările care vor avea loc. Tot ce trebuie să facă este să certifice independența, iar ASF să o autorizeze.  

Se modifică modul de calcul al polițelor RCA

Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a dat mai multe detalii în acest sens. Oficialul spune că instituția deja a modificat legislația în domeniu. De asemenea, el a spus că toți șoferii vor trebui să apeleze la firma de asigurări și să aleagă o variantă cât mai bună pentru ei, din punct de vedere financiar.  

Daniel Apostol a „dezvăluit” un mare secret. Conducătorii auto care vor să beneficieze de prețuri mai mici pentru asigurări, ar trebui să cumpere polița online. De asemenea, el spune că aceste criterii fac posibilă variația tarifelor RCA și în funcție de zonă. 

„Pentru că, dacă luăm o zonă, un oraș, să spunem, cu mai puțini locuitori, cu un trafic rutier cu mai puține incidente, cu mai puține accidente, cu daunalitate istorică scăzută, automat și asiguratorul ne va oferi acolo un tarif mai mic. Și, bineînțeles, ține foarte mult și de natura… cum se cheamă? A riscurilor asigurate, pentru că un conducător auto care este tânăr, fără experiență și conduce o mașină foarte puternică presupune o sumă de riscuri sporite, deci va avea un RCA mai mare”, a menționat acesta.

Schimbări radicale pentru toți șoferii din România! Se aplică peste tot în țară: Este ordin de la Comisia Europeană!
Sursa: Social media

Știrea dimineții despre toți șoferii din România

Daniel Apostol a explicat și ce înseamnă conceptul de primă netă de cheltuieli de distribuție. Așadar, conform acestuia, prima netă este reperul minim de la care firma de asigurări începe calculul poliței de asigurare. La aceasta se vor adăuga și costurile operaționale. 

Mai clar, potrivit acestuia, în momentul în care un șofer alege o distribuție online digitală, își cumpără polița online. Firma de asigurări care o vinde are cele mai mici costuri cu această formă de vânzare. Atunci automat asiguratorul va oferi această poliță online la tariful cel mai scăzut la categoria respectivă de polițe. 

În final, Apostol a dezvăluit că a observat că în 2022 a existat un echilibru al pieței. Din ce în ce mai mulți șoferi au ales să plătească asigurările pe 12 luni. Foarte puțini șoferi aleg să plătească o poliță pe o perioadă mai redusă de timp.  

Aici vorbim despre două aspecte importante: șoferii au conștientizat că trebuie să respecte legea, dar și conștientizarea umbrelei care se numește poliță de asigurare. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.