Reclamă
Reclamă

Comisiile juridică, de apărare și muncă din Senat au adoptat, astăzi, un raport de admitere cu amendamente admise și respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale. Potrivit raportului, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, iar proiectul de lege a suferit mai multe modificări. 

În timpul dezbaterilor, Ștefan Pălărie (USR) a declarat că se discută atât despre sustenabilitatea fondului de pensii al României, cât și despre echitate socială. El a făcut referire la poziția extrem de ingrată a coaliției de guvernare, ale cărei membri de top beneficiază de pensii speciale, cum ar fi premierul Ciucă, care primește o pensie specială de 18.000 de lei, fiind și angajat al guvernului și pensionar de lux. 

„Pensiile militare nu sunt pensii speciale”

Virgil Guran (PNL) a argumentat că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale, și că acestea sunt acordate din bugetul acelor instituții, nu din bugetul asigurărilor de stat. Guran a ținut să precizeze că pensia medie la Ministerul Apărării Naționale (MApN) este de 4.000 de lei, fiind o pensie de subzistență în prezent. Reprezentanții sindicatelor din domeniul Apărării au cerut eliminarea pensiilor militarilor din PNRR. 

Schimbări radicale la sistemul de pensii! Senatorii au votat chiar astăzi. Se modifică totul
Sursa photo: Inquam photos/ George Călin

Mai multe modificări au fost aduse proiectului de lege privind pensiile speciale, printre care impozitarea părții de necontributivitate din pensia specială, interzicerea cumulului mai multor pensii speciale și stabilirea unei valori maxime pentru pensia specială, niciuna dintre acestea neputând depăși veniturile din timpul activității. 

Reclamă

Marius Budăi, anunț important privind reforma pensiilor speciale

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că reforma pensiilor speciale este pe agenda guvernului, în urma recomandărilor venite de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană.  

În decembrie 2021, a fost aprobat un memorandum în Guvern, formându-se un prim grup de lucru, însă Ministerul Muncii nu a fost inclus în acest grup deoarece pensiile militare nu erau incluse în categoria pensiilor speciale.  

Din cauza trecerii expresiei „pensii speciale” în PNRR, Comisia Europeană a interpretat că toate pensiile care nu sunt strict de contributivitate se încadrează aici. Un nou grup de lucru urmează să fie format, alături de miniștrii care au în coordonare pensiile militare și de ordine publică și care vor contribui la reforma pensiilor speciale. 

„În decembrie 2021 am aprobat un memorandum în Guvern în care s-a format un prim grup de lucru unde nu erau miniștrii de resort care au în coordonare pensiile militare, pentru că, în concepția noastră pensiile militare nu erau acolo. Însă, din cauză că într-un mod ”profesionist” a fost trecut în PNRR expresia inexistentă juridic în România de „pensii speciale”, Comisia Europeană a interpretat că toate pensiile care nu sunt strict de contributivitate se încadrează aici. 

Practic, pe baza acelui memorandum, va fi completat acel grup cu miniștrii care au în coordonare pensiile militare și de ordine publică și care trebuie să vină cu aportul lor la această reformă”, a declarat Marius Budăi, luni seară la B1TV. 

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro