În România, un profesor din învățământul gimnazial cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani primește un salariu brut de 3.845 de lei lunar, ceea ce înseamnă un venit net de sub 2.300 de lei pe lună.
Senatorul Ștefan Pălărie a criticat lipsa unei strategii coerente la nivel național în ceea ce privește salarizarea în domeniul educației.
„Nu există o strategie de țară, strategie economică, strategie educațională, strategie salarială în domeniul acesta. Eliminarea articolului privind salarizarea este un mare pas înapoi.”
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor
În ultimele săptămâni, salariile cadrelor didactice și evoluția lor în anii următori au fost subiecte de discuții aprinse, întrucât prevederea principală pentru profesori, referitoare la salarizare, a fost eliminată din Legile educației.
Proiectul inițial al noilor legi spunea că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Într-un articol din proiectul Legii învățământului preuniversitar prezentat de ministrul Ligia Deca pe 9 martie, se menționa că profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Documentul prevedea, de asemenea, că întreg personalul didactic va fi salarizat progresiv, pornind de la salariul profesorului debutant, conform ZF.ro.
Această situație a atras numeroase critici și controverse, întrucât cadrele didactice se confruntă cu salarii modeste și lipsa unei strategii clare de salarizare. Deși proiectul inițial al Legilor educației propunea o abordare progresivă a salarizării, acesta a fost modificat, lăsând cadrele didactice nemulțumite. Senatorul Pălărie a subliniat necesitatea elaborării și implementării unei strategii naționale care să vizeze salarizarea în domeniul educației, precum și aspectele economice și educaționale în ansamblu.