Schimbări ce vizează o anumită categorie de pensionari au ajuns recent în Senat. Modificările se adresează unei anumite categorii ocupăționale. Mai exact, conform articolului 69 din Legea 2018/2003 alimeatul 3, polițiștii își vor putea ocupa funcțiile și după 60 de ani.

 Care sunt etapele?

Polițiștii aflați  statului își vor putea continuă activitatea strict dacă doresc acest lucru și după împlinirea celor 60 de ani. De menționat este că prelungirea nu este una extrem de lungă ci de maximum doi ani. Criteriul principal stabilit de lege pe care aceștia trebuie să îl îndeplinească este legat de starea de sănătate. Mai exact, aceștia trebuie să se dovedească a fi apți pentru muncă astfel încât să își poată îndeplini îndatoririle. În funcție însă vor putea rămâne doar acele cadre care primesc în prealabil aprobarea din parte Ministerului Afacerilor Interne.

O altă modificare din acest sector vizează atribuirea schimbări în ceea ce privește o anumită funcție. Concret, după aplicarea modificării șeful IGPR  va fi numit doar de către Ministrul de Interne.Până în prezent această atribuire a funcție era aprobată de către pimul ministru. Schimbări vor fi și în ceea ce privește rangul de stat. În urmă propunerii legislative, șeful poliției nu va mai avea și titulatura de secretar de stat.

Anul trecut pensiile de serviciu din cadrul MAI s-au ridicat la valoarea de 3,55 miliarde de lei. În luna decembrie a nului trecut de la bugetul de stat au încasat pensie un număr de 67. 300 de persoane. Conform legii din România, au statut special polițiștii, militarii și funcționarii publici. Există însă o anumită regulă de stabilire a acestora. în funcție de vechimea cumulată realizată de pensionar, se acordă procentul de 65% pentru vechimea minimă cumulată de 25 ani, precum și 1% pentru fiecare an care depășește vechimea minimă prevăzută de lege. În cazul în care pensionarul deține ordin/semn onorific, acesta se acordă potrivit Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ajungând astfel la totalul brut al pensiei militare de stat.