Schimbări majore vor fi aplicate începând cu dată de 1 iunie în ceea ce privește contractele la gaze naturale. Toți românii care folosesc acest sistem trebuie să analizeze cu mare atenție ofertele noi.

 Schimbări în contractare

Schimbări ce vor fi resimțite de cetățenii care folosesc gaze vor fi strict în ceea ce privește contractul de gaze naturale. Prin urmare, piața gazelor naturale va fi în curând liberalizată. În urmă acestei modificări, prețurile pentru frunizarea gazelor către persoanele fizice nu mai sunt în structura ANRE. În noul context, sectorul gazelor se va implementa liber în funcție de cerere și oferta. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei îi îndeamnă pe români să studieze atent ofertele înainte de a semna un contract.

Schimbările aplicate impun că fiecare utilizator casnic să identifice oferta care răspunde nevoilor personale. În acest sens, oamenii nu vor avea prea mult timp la dispoziție. Termenul limita de încheiere a acestor documente este finalul lunii iunie, 2020. Cum era de așteptat, clienț.i pot rămâne în continuare fideli furnizorului actual în cazul în care acesta corespunde cu cerințele lor. În următoarea perioada cel mai probabil furnizorii s evor întrece în oferte de preț care mai de care mai avantajoase. Schimbari vor fi si in ceea ce priveste optiunea clientului.Conform ANRE, fiecare utilizator are dreptul de a schimbă compania care îi furnizează gaze, în funcție de bugetul personal. Mai mult, conform reglementărilor, modificarea trebuie să fie una gratuită.

Schimbari in piata gazelor naturale

Analiză pentru utilizatorii casnici

Schimbări există deja și în modul în care românii își pot alegere oferta de preț. Această este disponibilă online. Oricine poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagină de internet a ANRE. De asemenea, utilizatorii pot descarcă direct pe smartphone aplicația ANRE, din magazinele online Google Play și  AppStore.

În situaţia în care clientul casnic  nu va încheia, până la dată liberalizării, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalităţile precizate mai sus, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţîi Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţîi casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate.