După scandalul de anul acesta, mai multe țări au ales să nu mai participe de la Eurovision.

După anunțul făcut de  Macedonia de Nord și de Muntenegru, încă un stat refuzat. Organizatorii au mărit taxele de participare pentru a compensa sumele uriașe după ce au exclus Rusia din concurs. 

Macedonia de Nord și Muntenegru au refuzat participat la Eurovision la ediția din 2023 datorită majorării taxei. Pe lângă cele două state, se alătură și Bulgaria. Anunțul a fost făcut recent de către reprezentanții țării.

Organizatorul concursului internațional a anunțat că, deocamdată, sunt confirmați 37 de state participante pentru ediția din 2023. Suma plătită de fiecare participant nu este publică, dar costurile totale se ridică la cinci milioane de euro. Gazda va plăti încă o taxă pentru susținerea concursului.

„EBU se angajează să menţină costurile de participare la Eurovision Song Contest cât mai accesibile posibil. Fiecare radiodifuzor participant plăteşte o taxă care este calculată în funcţie de numărul de ţări care concurează în spectacolul din acel an şi de contribuţia lor totală la calitatea de membru al EBU. Taxele anuale de membru şi abonamentele sunt calculate în funcţie de factori care iau în considerare dimensiunea relativă şi statutul financiar al membrului”, au fost mesajul transmis de organizatori pentru BBC News.

Social media

Unde va avea loc Eurovision în 2023

În 2022, Eurovisionul a avut loc în Italia, la Torino. Printre țările care s-au calificat în finala concursului, s-a aflat și România. Câștigătorii marelui premiu au fost Kalush Orchestra, o trupă folk din Ucraina. Ei au interpretat piesa „Stefania”, o baladă dedicată mamelor din țara lor natală, acum aflată în război.

Pentru ediția de anul viitor, 20 de orașe s-au oferit să fie gazde ale celui mai mare concurs, dar câștigătorul a fost Liverpool, din Marea Britanie. Ei s-au clasat pe locul al II-lea la ediția din acest an cu piesa Spaceman a lui Sam Ryder.