După luni de sondaje în statele cheie care arătau că fostul președinte Trump se îndreaptă către victorie în alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden are motive de optimism. Cursa pentru Casa Albă pare să se schimbe după condamnarea penală a lui Donald Trump în dosarul Stormy Daniels.

Cinci sondaje naționale efectuate după condamnarea fostului președinte arată cifre care fie au rămas neschimbate, fie cifre care se mișcă ușor în direcția lui Biden, scrie Axios. Sondajul făcut de New York Times/Siena College a chestionat din nou alegătorii înregistrați care au luat parte la sondaje în aprilie și mai și a constatat că cursa națională s-a mutat de la Trump cu 3 la Trump cu 1.

Majoritatea republicanilor sunt alături de omul lor. Dar 10% dintre republicani și 25% dintre independenți, într-un sondaj Reuters/Ipsos, sunt acum mai puțin motivați să voteze pentru Trump.

The Washington Post numește rezultatele sondajelor o „mică, dar destul de evidentă schimbare către Biden”.

În timp ce unii aliați ai lui Trump au prezis că dosarul Stormy Daniels îi va aduna pe americani de partea lui, cel puțin jumătate dintre adulții americani din mai multe sondaje au considerat că verdictul este corect. Este mult prea devreme pentru a ști cum problemele legale ale lui Trump vor afecta în cele din urmă cursa. Dar concluzia din sondajele post-condamnare este că pentru marea majoritate a alegătorilor nu s-a schimbat nimic.

De asemenea, nu au apărut noi sondaje din așa numitele „state swing”. Înainte ca Trump să fie condamnat, Biden a scăzut cu aproximativ 5 puncte în trei state cheie – Arizona, Georgia și Nevada – pe care le-a câștigat în 2020 și cu 6 puncte în Carolina de Nord. El a fost, de asemenea, lovit cu aproximativ 10 puncte în Ohio și Florida – state care în trecut erau între statele cheie.

Biden era în urma lui Trump cu mai puțin de 2% în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, în cele mai recente sondaje. Aici este o schimbare importantă, mai ales dacă acele state urmează tendința națională și se îndreaptă spre Biden după condamnarea lui Trump. Adunând aceste trei state, împreună cu statele pe care le-a câștigat cu ușurință în 2020, Biden ar obține exact 270 de voturi electorale.

Însă ziua alegerilor este destul de departe. Sondajele timpurii sugerează că este posibil ca Trump să fie mai competitiv în statele divizate din punct de vedere politic, Minnesota și Virginia, unde a pierdut ultima dată. Dar, având în vedere perspectivele actuale, o victorie a lui Biden pare plauzibilă dacă poate ține acel „Zid albastru” din Midwest.

Biden pierde foarte mult printre alegătorii mai puțin implicați politic, dar câștigă printre cei care votează în mod constant ciclu după ciclu, notează Nate Cohn de la The New York Times. Unii dintre alegătorii mai puțin implicați care se mută la Trump provin din categorii demografice care îi favorizează în mod obișnuit pe democrați – alegători tineri și bărbați de culoare.