Parteneriatul tot mai strâns dintre China și Rusia ar putea redesena echilibrul de putere în războiul submarin, susține amiralul Sam Paparo, fostul comandant al Flotei Pacificului. Conform șefului Comandamentului Indo-Pacific al SUA, Rusia va oferi probabil tehnologie Chinei pentru a construi submarine mai avansate. „Dominația submarină americană față de flota similară chineză ar putea lua sfârșit”, a declarat amiralul Paparo la Forumul de securitate de la Halifax.
Pe lângă acordurile comerciale de petrol, parteneriatul dintre China și Rusia implică și un transfer semnificativ de tehnologie. „China a ajutat la reconstruirea mașinii de război a Rusiei cu 90% din semiconductoarele sale”, a menționat Paparo.
Submarinele reprezintă un punct de superioritate pentru SUA, având o flotă complet alimentată cu energie nucleară, în timp ce China dispune de submarine în mare parte diesel, care sunt mai puțin sigure și necesită realimentare frecventă. Totuși, China își extinde rapid producția de submarine cu propulsie nucleară, în pofida unor incidente, inclusiv scufundarea unui astfel de submarin la începutul acestui an. „Acesta este un mediu periculos, iar acest lucru adaugă complexitate mediului în sine”, a adăugat Paparo.
Preocupările nu vizează doar colaborarea China-Rusia. Oficialii sud-coreeni din domeniul apărării au menționat în octombrie că se așteaptă la un schimb de tehnologie de rachete între Rusia și Coreea de Nord. Paparo a susținut aceste îngrijorări, subliniind că Rusia ar putea furniza Coreei de Nord tehnologie pentru rachete și submarine.
Răspunsul Statelor Unite la aceste provocări constă în consolidarea relațiilor cu aliații regionali, precum Japonia și Coreea de Sud, prin eforturi comune și schimb de informații. SUA încurajează aceste națiuni să își întărească colaborarea reciprocă pentru a face față mai eficient posibilelor amenințări.