Reclamă

Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat. Ce prevede noul proiect de lege și cum funcționează

Dacă acest proiect de lege adoptat de Senat va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, iar mai apoi promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial, codul rutier o să fie modificat. Problemele din trafic și numărul mare de accidente grave produse pe șoselele din România cer îmbunătățirea actualelor legi. Acest proiect de lege, prevede ca drumurile publice naționale să fie monitorizate video de către Poliţia Română. Implementarea acestui proiect se dorește deoarece contravenţiile şoferilor ar putea să fie în sfârșit constatate automat. Același lucru aplicându-se și pentru amenzi.

Ce presupune mai exact acest proiect

Pixabay.com

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie. La o distanţă de maximum 50 m în localităţi. Între 100 m şi 250 m în afara localităţilor.

Respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional. «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice. Acesta poate să fie primit prin poștă, sau fie prin e-mail. Amenzile vor trebui să fie achitate într-un cont nou special creat în acest sens.

Atenție! Proiectul se referă strict la dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional. Operat doar de Poliția Română. Astfel, șoferii care încalcă legea, vor putea să fie amendați automat în baza imaginilor filmate de aceste camere de supraveghere.

Dacă proiectul o să fie aprobat, sistemele video ale poliției române, ar putea urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat, o fotografie care să servească drept probă, când acesta încalcă regimul rutier. De asemenea, împreună cu această fotografie, o să se poată trimite și procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Așadar, este un proiect care dorește să sporească procesul și să-l facă mult mai simplu, pentru ambele părți.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro