Schimbările vin de la o zi la alta pe toate planurile în România. Dincolo de scumpiri și facturi uriașe la utilități cei care își încălzesc locuințele cu lemne au primit vești surprinzătoare. Totul după ce autoritățile au anunțat inițial contrariul.
Pasajul despre interzicerea exportului de lemne, scos din documente?
În urmă cu aproape două săptămâni, oficialii din Guvern analizau modalitățile de acordare a lemnului de foc pentru gospodăriile din țara noastră. A fost pusă atunci în discuții plafonarea prețului acestora. De asemenea, guvernanții au luat decizii și legat de exportul lemnului în afara granițelor.
Citește și
Imediat după seria discuțiilor respective, cetățenii au fost anunțați că nu va mai fi permis exportul. Vestea i-a liniștit cât de cât pe cei care erau de părere că oricum fondul de material lemnos este mic. De altfel, împărțirea lui este un proces dificil de realizat în unele zone ale țării.
Bomba a fost aruncată când a ieșit la iveală un detaliu inexplicabil despre acest context. În cadrul proiectului redactat de guvernanți, nu s-ar mai regăsi și pasajul legat de interzicerea exportului de material lemnos.
România răspunde afirmativ cererii de trimitere a lemnului în Republica Moldova
După izbucnirea crizei din energie, un procent uriaș al populației din Republica Moldova a trecut la încălzirea cu lemne. Deși varianta este mai ieftină, fondul de lemn pentru foc al țării de peste Prut este limitat. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a cerut ajutorul României în această situație dificilă. Astfel, oficialii au răspuns afirmativ solicitării.
În concluzie, țara noastră va pregăti pentru vecinii moldoveni, 130.000 de metri cubi de lemne pentru foc. Acestea vor fi transportate în Republica Moldova conform angajamentului de sprijin.
În domeniu, 130.000 de metri cubi de lemn înseamnă 200.000 de metri steri.
Guvernul luase în calcul inițial doar interzicerea temporară a exportului lemnului. Contextul actual a dus la modificările actuale ale documentului.