Salariul minim pe economie a crescut la 3.

000 de lei brut în România începând cu 1 ianuarie 2022, cu 200 de lei neimpozabili, adică aproximativ 1.860 de lei net. Peste 1,2 milioane de angajați din țară primesc salariul minim, reprezentând aproximativ un sfert din totalul angajaților. Cu toate acestea, salariul minim pe economie va fi modificat în întreaga Uniune Europeană din 2024 și toate statele membre vor fi obligate să îl aplice. 

În toamna anului trecut, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim adecvat în UE. De la intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a o transpune în legislația locală. Astfel, până la sfârșitul anului 2024, toate țările din UE vor trebui să adopte salarii minime pe economie care să reprezinte cel puțin 60% din câștigurile brute medii la nivel național.  

Salariul minim, modificat radical din 2024

Cu toate acestea, nivelul minim adecvat de venit va fi stabilit în funcție de condițiile sociale și economice, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile indicatorilor macroeconomici la nivel național. Direcția europeană și principiile pe care aceasta le cuprinde vor fi ghidurile care vor determina nivelul minim adecvat al veniturilor. 

Schimbare radicală pentru români! Salariul minim, modificat din temelii din 2024. Oficialii europeni au decis

În prezent, România se află printre cele mai slabe țări în ceea ce privește nivelul salariului minim pe economie din UE. Înainte de creșterea din 2022, salariul minim era de 2.550 de lei, dar chiar și cu această creștere, România se plasează pe locul 20 din cele 22 de țări membre. Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări care au un nivel mai scăzut al salariului minim lunar. În contrast, Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim garantat, de aproape 2.400 de euro, adică peste 11.800 de lei. 

România, țara cu unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa

Eroziunea pieței muncii cauzată de digitalizare, noile forme de muncă atipice, globalizare și consumerismul exacerbat au generat discrepanțe mari între anumite domenii, în ceea ce privește veniturile. 

Scopul directivei UE privind salariul minim adecvat este de a asigura transparența și previzibilitatea venitului minim pentru fiecare stat membru, în acord cu realitatea socială și legislațiile naționale. 

 În prezent, 22 dintre cele 27 de state comunitare au un salariu minim pe economie impus prin lege, măsură care protejează muncitorii cei mai vulnerabili.