Un proiect legislativ adoptat recent de Parlamentul României aduce modificări semnificative la nivel național în ceea ce privește încasarea alocației de stat pentru copii. Legea prevede ca părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat minorul în urma unor violențe domestice să poată încasa alocația pentru copii.
Parlamentul a adoptat noul proiect de lege care vizează completarea art. 38 din Legea nr. 217/2003 și modificarea Legii nr. 61/1993, introducând posibilitatea încasării alocației de către părintele sau persoana responsabilă de creșterea și educarea minorului în cazul unui ordin de protecție emis de instanță pentru violență domestică.
Schimbare radicală în privința alocațiilor din România
Senatul a adoptat deja proiectul de lege în calitate de primă Cameră sesizată. Noua lege introduce modificări în modul de acordare a alocațiilor, astfel încât persoana a cărei viață, integritate fizică, psihică sau libertate este pusă în pericol de violență domestică poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție, care să impună, printre altele, interdicția agresorului de a încasa alocația de stat pentru copii.
În cazul în care instanța emite acest ordin de protecție, încasarea alocației va fi încredințată părintelui sau persoanei responsabile de creșterea și educarea copilului sau la care are reședința minorul. Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială sau a municipiului București, după caz, va fi informată de îndată despre interdicție.
Cine va încasa alocația copiilor
Alocația va fi încasată de părintele sau persoana beneficiară a măsurii de protecție pe durata valabilității ordinului și atât timp cât i-a fost încredințat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reședința la aceasta. Noua măsură legislativă prevede că alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau a unei convenții autentificate de notar public cu ocazia divorțului ori, în caz de neînțelegere, pe baza unei hotărâri judecătorești sau a ordinului de protecție emis de instanță, părintelui sau persoanei responsabile de creșterea și educarea copilului sau la care are reședința minorul.
Noua lege va intra în vigoare la 45 de zile de la aprobare. Alocația va fi încasată de părintele sau persoana beneficiară a măsurii de protecție pe durata valabilității ordinului de protecție și atât timp cât i-a fost încredințat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reședința la aceasta, conform unui alt amendament adăugat la lege.
În următoarele 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul va actualiza, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008 cu modificările ulterioare.