Reclamă

Un proiect propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vizează modificarea Codului Rutier pentru a permite medicilor să trimită la psiholog șoferii suspectați de probleme de sănătate mintală. În cazul în care psihologul constată incapacitatea de a conduce a șoferului, acesta va fi obligat să anunțe poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere al persoanei respective.

Modificări propuse în Codul Rutier pentru afecțiunile medicale incompatibile cu conducerea

Propunerea MAI vizează capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule” din Codul Rutier. Astfel, se propune ca șoferii cu probleme mentale constatate de un psiholog în urma unui control medical să rămână fără permis auto.

Procedura de evaluare psihologică

Potrivit propunerii, orice medic care constată simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce emite un bilet de trimitere către un psiholog pentru o evaluare psihologică independentă. Această evaluare are scopul de a determina dacă șoferul este apt sau nu să conducă.

Schimbare radicală în Codul Rutier! Ei sunt șoferii care vor rămâne pe loc fără permis de conducere

Retragerea permisului de conducere

Dacă psihologul constată că șoferul consultat este inapt să conducă, este obligat să informeze poliția rutieră. Poliția rutieră va retrage permisul de conducere al persoanei respective și îi va comunica această decizie. Persoana al cărei permis de conducere urmează să fie retras nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestei decizii.

Contestarea evaluării psihologice

Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 de zile la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor.

Propunerea MAI privind retragerea permisului de conducere pentru șoferii cu probleme mentale este menită să asigure siguranța traficului rutier. Prin aceste modificări ale Codului Rutier, se urmărește să se identifice și să se interzică conducerea autovehiculelor în cazul persoanelor cu probleme de sănătate mintală care pot pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro