Reclamă

În ultima vreme, o propunere legislativă a stârnit interesul publicului și ar putea aduce modificări radicale în Codul Rutier. Dacă va fi adoptată ca lege, această propunere ar putea duce la suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de cel puțin cinci ani pentru șoferii care provoacă accidente mortale.

Senatorul Robert Cazanciuc, membru al PSD, a inițiat această propunere cu scopul de a aduce schimbări semnificative în Codul Rutier, concentrându-se în special pe pedepsele aplicate șoferilor vinovați de accidente mortale. Conform acestei inițiative, acești șoferi ar putea fi privați de permisul de conducere pentru o perioadă mult mai lungă decât cea actualmente în vigoare.

Această propunere nu vine separat, ci este gândită ca o completare a „Legii Anastasia”. Această lege, denumită astfel în memoria unei fetițe de patru ani care a fost ucisă de un șofer iresponsabil, sancționează deja șoferii care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor și provoacă accidente mortale. Prin această nouă propunere, Cazanciuc dorește să accentueze și mai mult gravitatea și consecințele acestor fapte.

Trebuie menționat că propunerea a trecut de Senat și se află în prezent în dezbatere în Camera Deputaților, ultima instanță legislativă înainte de a deveni lege.

Schimbare radicală în Codul Rutier! Acești șoferi nu vor mai avea voie să aibă permis cinci ani

Dreptul la viață vs. Dreptul la mobilitate

Este normal ca o astfel de propunere să provoace controverse. Senatorul Cazanciuc a clarificat intențiile sale: nu dorește să limiteze drepturile cetățenilor, ci să protejeze dreptul fundamental la viață al victimelor accidentelor rutiere. El subliniază că această măsură propusă vine în sprijinul reducerii tragediilor de pe șosele, într-o țară care, din păcate, are un record negativ în ceea ce privește numărul de decese în accidente rutiere.

Cazanciuc a subliniat că propunerea sa este un răspuns la tragediile rutiere frecvente cu care se confruntă românii și ar trebui să reprezinte un apel la responsabilitate. În acest context, parlamentarii au un rol esențial în crearea unui cadru legal care să reducă impactul și frecvența acestor tragedii.

La final, senatorul a reamintit că această inițiativă este complementară „Legii Anastasia” și a menționat că Președintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea inițiată de el și de senatorul PNL, Daniel Fenechiu, în data de 7 iulie 2023.

Prioritatea unui stat trebuie să fie dreptul la viață și securitatea pe drumurile publice. Astfel, această propunere nu vine doar ca o pedeapsă, ci și ca un semnal clar că inconștiența la volan are consecințe grave.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro