Reclamă
Reclamă

Parlamentarii intenționează să aducă o schimbare majoră în valabilitatea permiselor de conducere, propunând creșterea perioadei de reînnoire a acestora de la 10 la 15 ani.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent. Potrivit informațiilor prezentate de Antena 3 CNN, inițiatorii proiectului doresc să majoreze valabilitatea acestor documente pentru a reduce incidentele din trafic.

Valabilitatea permiselor de conducere, majorată

Conform noilor reguli, șoferii care au minimum 70 de ani vor trebui să reînnoiască permisul de conducere la fiecare 5 ani, în urma unor controale medicale obligatorii. De asemenea, conducătorii auto de peste 80 de ani vor fi testați din doi în doi ani, pentru a asigura siguranța în trafic.

Parlamentarii consideră că aceste măsuri vor contribui la reducerea riscului de accidente și la îmbunătățirea siguranței rutiere.

Reclamă

Cu toate acestea, datele oficiale arată că doar 6% dintre accidentele din România implică șoferi cu vârste peste 70 de ani.

Astfel, există opinii diferite cu privire la necesitatea unei astfel de modificări în valabilitatea permiselor de conducere. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial pentru a fi pus în aplicare.

Schimbare majoră la valabilitatea permisului de conducere! Ce trebuie să știe șoferii despre noile reguli

Angajații DRPCIV, dați peste cap

Într-un comunicat transmis la sfârșitul anului 2022, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 vor expira peste 450.000 de permise de conducere la nivel național. Aceste documente au fost emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013. Astfel, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a avut o perioadă foarte încărcată în acest an.

Anual, aproximativ 325.000 de persoane obțin permisul auto în România. Asta înseamnă că, pe lângă cele 450.000 de permise care trebuie prelucrate, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor va avea de-a face și cu aproximativ 81.000 de permise noi care trebuie eliberate.

Această situație a creat un stres major pentru angajații instituției din cauza numărului foarte mare de dosare care trebuie procesate.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro