Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat public intenția Guvernului de a plafona salariile și sporurile din instituțiile publice. Această decizie vine ca urmare a necesității de a aduna mai mulți bani în bugetul țării.

Salariile bugetarilor, dar și sporurile pe care le primesc, vor fi supuse unor limite impuse de către Guvern. Marcel Boloș a exemplificat această problemă prin sporul de 15% pentru condiții vătămătoare, care poate varia între câteva sute de lei și chiar 3.000 de lei.

Angajații din România vor rămâne cu bani mai puțini

Ministrul consideră că această situație este nedreaptă și propune ca salariul de bază să rămână la 1.000 lei brut pentru toți funcționarii publici, astfel încât să se echilibreze aceste sporuri. În plus, se dorește și plafonarea salariilor șefilor din companiile de stat, care vor fi acordate în funcție de performanță.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat și el că coaliția intenționează să elimine unele sporuri considerate aberante. Grindeanu susține că nu este corect ca un fochist să primească un spor de căldură, deoarece aceasta este o parte a fișei postului.

Schimbare majoră în privința salariilor bugetarilor: Guvernul introduce limite și elimină sporuri! Vezi cum vor fi afectați angajații

Sporurile „aberante” vor fi eliminate

”Eu cu lucrurile astea, ca principiu, nu sunt de acord. Nu poţi să ceri de exemplu spor de căldură dacă eşti fochist, asta este fişa postului. Trebuie să vină acea nouă lege a salarizării, să se aşeze pe o grilă corectă. Am văzut că e spor şi de antenă, spor de stat prea mult pe scaun, era la un moment dat. Eu cu lucrurile astea, ca principiu, nu sunt de acord”, a spus ministrul Grindeanu, conform News.ro.

El consideră că este necesară o nouă lege a salarizării care să stabilească o grilă corectă. De asemenea, ministrul a menționat și sporurile pentru „antenă” sau „stat prea mult pe scaun”, considerând că acestea nu ar trebui acordate. Grindeanu a afirmat că este de acord cu plafonarea salariilor conducerii din instituțiile de stat și că acest subiect a fost deja discutat în cadrul ședinței de coaliție.