Vremea trece de la o extremă la alta în această perioadă. Din cauza schimbărilor bruște de temperatură, anumite persoane se pot îmbolnăvi grav. Iată care sunt recomandările medicilor.
Specialiștii avertizează că vremea extremă are efecte negative asupra sănătății, în special în cazul copiilor și al celor cu boli cronice. Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, a discutat despre acest subiect.
Vremea se schimbă brusc. Avertismentul medicilor
Potrivit specialistului, schimbările bruște de temperatură afectează sistemul respirator favorizând infecțiile respiratorii, în special în cazul celor mici care nu au experimentat astfel de boli în sezoanele anterioare și nu au dezvoltat o protecție împotriva acestora.
„Din cauza schimbărilor bruște de temperatură sunt favorizate infecțiile respiratorii în special. Acest sezon are o particularitate, vine după mai multe sezoane în care copiii nu au experimentat viroze respiratorii, astfel încât în ceea ce privește apărarea împotriva acestor viroze ei au un anumit deficit. Nu au protecție obținută prin îmbolnăvirea în sezoanele anterioare, motiv pentru care numărul de cazuri în acest sezon a fost mult mai mare”, a spus doctorul.
Pe lângă igiena personală, medicul recomandă purtarea măștii în spațiile închise, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și aerisirea cât mai des a spațiului.
În acest sezon, numărul cazurilor de infecții respiratorii la copii este mult mai mare decât în sezoanele anterioare, iar aceștia sunt considerați cei mai vulnerabili în fața schimbărilor bruște de temperatură.
Pentru a ne proteja copiii, dar și pe noi, trebuie să ținem cont că este foarte important și regimul alimentar pe care îl avem. În perioada în care riscăm să răcim des, trebuie să ținem cont că anumite legume pot fi o sursă importantă de substanțe nutritive care ne întăresc sistemul imunitar și ne ajută să luptăm împotriva răcelilor.
Cum ne putem întări sistemul imunitar
Unele legume sunt bogate în vitamine și minerale care pot spori funcționarea sistemului imunitar, precum vitamina C și beta-carotenul. Broccoli, varza de Bruxelles, spanacul și pătrunjelul sunt câteva exemple de legume cu conținut ridicat de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la reducerea inflamației și la creșterea producției de celule albe din sânge.
Aceste legume sunt, de asemenea, o sursă bună de fier și acid folic, care sunt importante pentru producția de celule roșii din sânge și menținerea unui sistem imunitar sănătos. Morcovii și cartofii dulci sunt bogate în beta-caroten, un antioxidant care este transformat în organism în vitamina A. Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor și a pielii, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.