Reclamă
Reclamă

Rusia și Ucraina au anunțat, sâmbătă, un schimb de prizonieri care a implicat mai mulți preoți, un transfer de civili neobișnuit care vine după un schimb de zeci de soldați la începutul acestei săptămâni.

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, doi preoți greco-catolici ucraineni, luați prizonieri în orașul Berdiansk ocupat de trupele ruse, au fost returnați în Ucraina cu ajutorul medierii Vaticanului. „Bogdan Gueleta și Ivan Levițky au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în Berdiansk, în parohia Nașterea Fecioarei Maria a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina”, a declarat Zelenski, adăugând că acești doi preoți au fost luați prizonieri de Rusia în noiembrie 2022.

La rândul ei, Rusia a anunțat că un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, mitropolitul Ionafan, a fost predat Rusiei împreună cu alți doi preoți. Mitropolitul Ionafan a fost condamnat în august 2023 la cinci ani de închisoare în Ucraina, unde a fost acuzat că a justificat invazia rusească.

Reclamă

Biserica Ortodoxă Ucraineană, apropiată Patriarhiei Moscovei, se află sub presiunea autorităților de la Kiev, deși a rupt legăturile cu Rusia după ce Biserica Ortodoxă Rusă și patriarhul rus Kirill au susținut invazia rusească în Ucraina. Dar mulți ucraineni consideră că această decizie de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei este doar una de formă și că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt în continuare fideli Rusiei, în timp ce Ucraina le cere acestora să-și dovedească loialitatea față de stat alăturându-se Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Biserica Ortodoxă autocefală a țării, creată în 2018.

De când a început războiul cu Rusia în februarie 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost supusă la numeroase percheziții de către serviciul de securitate ucrainean, iar mai mulți ierarhi din cadrul ei au fost arestați și condamnați la închisoare.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro