Scenariu crunt: Suceava devine Lombardia a României. S-a aflat oficial de ce acest judeţ are cele mai multe cazuri de deces şi îmbolnăvire de coronavirus

Scenariu crunt: Suceava devine Lombardia a României. S-a aflat oficial de ce acest judeţ are cele mai multe cazuri de deces şi îmbolnăvire de coronavirus

Publicat: joi, 26 martie 2020, 00:31

Reclama

Situaţia din Suceava capătă amploare de la o oră la alta, motiv pentru care specialiştii cred că acest judeţ va deveni focarul de infecţie al Românie.

Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza numărului mare de români care au venit din Italia şi ori nu au declarat acest lucru la timp, ori au ascuns sau nu au respectat carantina. Cifrele vorbesc de la sine, mai ales că jumătate din decesele din România sunt înregistrate în Suceava. Aproape 100 de medici au fost infectaţi cu noul virus chinezesc, iar printre sucevenii confirmaţi pozitiv COVID-19 este chiar preşedintele consiliului judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

În acest context, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a explicat ce s-a întâmplat la Suceava.

Cum explică specialistul Streinu Cercel situaţia din Suceava

„Era de așteptat! Ca să vă spun sincer, eu mă așteptam să se întâmple în Iași. Din păcate s-a întâmplat câțiva kilometri mai încolo, la Suceava, și de ce: foarte multe persoane au venit din Italia cu avioanele, pe relația Iași – Suceava.

Am avut zboruri de câte 3.000 de oameni repatriați din Italia, pe zi, numai pe aeroportul Otopeni, iar acești oameni au venit și cu virusul după ei. Nu toți, evident, dar au însămânțat pe ici pe colo.

Faptul că s-a întâmplat la Suceava este ceea ce se numește „accident epidemiologic”. În cărțile de specialiltate așa se cataloghează. Nu este nimic nemaipomenit. Nemaipomenit este faptul că în două zile am ajuns la un număr de personal de peste 50 care să fie contaminat. Asta înseamnă că în spate au avut o persoană care a fost puternic transmițătoare. Aceste persoane puternic transmițătoare sunt în general și persoane care sunt ipohondre, adică li se pare că au ceva, în realitate nu au nimic, dar se plimbă din cabinet în cabinet, din doctor în doctor”, a explicat doctorul specialist epidemiolog Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.

Urmărește știrile Substantial.ro și pe Google News

Reclama

Citește și: