Scenarii variate sunt proiectate de experții de la Financial Times pentru 2025, incluzând un posibil acord de pace între Rusia și Ucraina, un război tarifar declanșat de Donald Trump și un potențial atac lansat de SUA și Israel asupra complexelor nucleare ale Iranului. Analizele indică faptul că relația dintre președintele Trump și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar putea duce la concesii teritoriale din partea Ucrainei în schimbul unor garanții internaționale de securitate.
Pe frontul comercial, Trump este așteptat să impună taxe vamale de cel puțin 10% asupra jumătate din importurile către SUA, impactând semnificativ importurile din China. De asemenea, sunt prevăzute măsuri similare pentru Mexic și Canada dacă liderii lor nu gestionează adecvat restricțiile anti-imigrație, iar crizei comerciale i se adaugă posibile sancțiuni mai dure.
Alte evoluții majore includ relația dintre Trump și Elon Musk. Se preconizează că Musk va continua să profite de eliminarea reglementărilor economice sub președinția Trump, menținând relațiile bune până cel puțin în 2026. Avântul criptomonedelor se află și el în centrul atenției, cu estimări că Bitcoin ar putea să-și dubleze valoarea recent depășită de 100.000 de dolari, susținute de susținerea administrației americane și de o legislație mai permisivă.
În ceea ce privește tehnologia, 2025 ar putea fi anul în care „Agentic AI” devine semnificativ, prin lansarea de agenți inteligenți de către companii mari precum Google, OpenAI și Microsoft. Aceștia ar putea redefini interfața utilizatorilor cu tehnologia digitală prin asumarea de sarcini zilnice.
Conflictul din Sudan continuă să nu aibă o rezolvare imediată, deoarece mulți actori internaționali și locali beneficiază de pe urma acestei instabilități. În industria muzicală, chiar dacă vânzările de CD-uri au crescut datorită fanilor K-Pop, acest lucru nu este similar cu renașterea discurilor de vinil, care au generat recente vânzări de ediții speciale și de colecție.