Sughițul este destul de enervant, mai ales când apare într-un moment total nepotrivit. Specialiștii susțin că apare atunci când există anumite perturbări la nivelul căilor nervoase, iar diafragma și musculatura adiacentă se contractă. Din acest motiv, el apare cel mai des în timpul situațiilor emoționale sau atunci când sunt schimbări de temperatură.
Ce produce sughițul
Sughițul mai poate apărea atunci când înghițim mult aer, după ce mâncăm prea repede sau bem. Sunetul acela enervant poate fi stopat, susțin experții. Există câteva trucuri extrem de utile care ne scapă de sughiț rapid. Cele mai dese situații când apare sughițul sunt atunci când:
- mâncăm alimente prea reci sau prea fierbinți
- mâncăm prea mult
- mâncăm sau bem repede
- după fumat
- când suntem nervoși sau agitați.
Astfel, dacă nu vrei să mai ai de-a face cu această reacție a corpului, evită să mănânci repede micul dejun și nu-ți bea cafeaua pe fugă în pauză. De asemenea, specialiștii recomandă ca atunci când ne este frig și vrem să ne încălzim rapid, trebuie să evităm să consumăm băuturi fierbinți, care ne pot face să sughițăm.
Pe de altă parte, mai există și diverse metode prin care putem scăpa rapid de sughiț.
Iată câteva trucuri utile prin care putem scăpa de sughiț
- respiră într-o pungă de hârtie pentru a crește concentrația de dioxid de carbon din sânge
- bea un pahar cu apă
- țineți-vă respirația până ce dispare sughițul
- umflați-vă gura cu aer, apoi înghideți gura, țineți-vă urechile și nasul acoperite și stați așa câteva secunde până ce dispare sughițul
- mănâncă zahăr
- bea oțet
- roagă pe cineva să te sperie;
Există și persoane care sughiță destul de des, așa că este posibil ca în cazul lor să existe anumite probleme de sănătate. Mai mult de atât, doctorii precizează că sughitul constant ne afectează oxigenarea organismului.
„Sughitul dureaza de obicei putin, doar cateva minute. Sughitul persistent, care dureaza timp de mai multe zile poate indica prezenta unei probleme medicale, care trebuie investigata. Uneori, anumite boli sau chiar proceduri medicale, in special cele care implica anestezie, pot provoca crize prelungite de sughit”, explică dr. Daniel Neides, medic de familie.