Un scandal recent a izbucnit în cadrul Metrorex, compania de transport subteran din București, în legătură cu tichetele de masă. Conducerea societății a luat o măsură radicală, cerând angajaților cu salarii mari, inclusiv mecanicilor, să restituie contravaloarea tichetelor de masă retroactiv, conform Legii 296/2023, cunoscută și sub numele de Legea austerității.

Măsura retroactivă și ordinul de serviciu

Club Feroviar, o organizație sindicală reprezentativă pentru angajații din cadrul Metrorex, a obținut un Ordin de serviciu semnat de șeful Depoului Exploatare TEM. Prin acest ordin, angajaților cu venituri realizate în luna octombrie care au depășit suma netă de 8.000 de lei li se solicită să restituie tichetele de masă.

Documentul face referire la Legea 296/2023 și la Memorandumul care exceptă companiile de transport feroviar de anumite prevederi ale acestei legi. În conformitate cu actul normativ, tichetele de masă vor fi acordate doar angajaților cu salarii mai mici de 8.000 de lei.

Reacții sindicale și apeluri către conducerea Metrorex

În urma emiterii ordinului de serviciu, președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, Marian Artimon, a trimis o adresă către directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, precum și către Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație ale societății.

În adresa menționată, sindicaliștii solicită acordarea tichetelor de masă pentru întregul personal din Metrorex, conform Contractului Colectiv de Muncă aplicabil și conform Codului Civil, argumentând că orice altă interpretare reprezintă rea-voință și poate fi considerată abuz în serviciu.

Scandalul tichetelor de masă în Metrorex: Angajații cu salarii mari, puși să restituie contravaloarea tichetelor înainte de sărbători Facebook

Sindicaliștii de la metrou au organizat două mitinguri de protest în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, pentru a-și exprima nemulțumirea față de Legea 296/2023 și neacordarea tichetelor de masă.

Aceștia au atras atenția asupra faptului că neacordarea tichetelor de masă afectează în mod deosebit șefii din aparatul central al Metrorex, dar și șefii de depouri și alte divizii din cadrul societății. Chiar și mecanicii cu salarii mari, în special cei mai în vârstă, sunt afectați de această lege, deoarece veniturile lor sunt majorate de sporul de vechime.