Un dosar de corupție legat de achiziționarea vaccinurilor anti-Covid în timpul pandemiei a provocat un adevărat scandal în România. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat ridicarea imunității pentru fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul în acest dosar se ridică la 1 miliard de euro. Află mai multe despre această poveste șocantă în articolul de mai jos.

Acuzațiile și probele procurorilor

Procurorii anticorupție susțin că există suficiente probe pentru a susține acuzațiile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave împotriva celor trei persoane implicate.

Aceste acuzații se referă la modul în care, în perioada ianuarie – mai 2021, aceștia ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin Pfizer și Moderna decât era necesar, fără a avea documente sau analize care să justifice aceste achiziții suplimentare.

Astfel, s-a ajuns la o achiziție de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare de peste 1 miliard de euro, care nu erau necesare conform numărului de persoane eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene.

Strategia europeană privind vaccinurile anti-CovidPentru a înțelege contextul în care s-au desfășurat aceste achiziții, trebuie menționată Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19, lansată de Comisia Europeană în iunie 2020.

Această strategie propunea o abordare centralizată pentru achiziționarea vaccinurilor și presupunea negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Distribuția vaccinurilor urma să se facă în funcție de numărul populației, iar statele membre aveau posibilitatea să decidă dacă doresc sau nu să solicite anumite doze de vaccin.

Scandalul politic care zguduie România! Dosar de corupție legat de vaccinurile din pandemie deschis de DNA. Procurorii cer ridicarea imunității pentru Florin Cîțu și alți doi foști miniștri

Prejudiciul adus bugetului statuluiÎn urma investigațiilor, procurorii au concluzionat că achiziționarea excesivă de doze de vaccin a adus un prejudiciu de peste 1 miliard de euro bugetului statului român.

Această sumă include costul achiziției în sine, în valoare de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA. Acuzațiile se referă la faptul că două dintre cele trei persoane implicate ar fi tranzacționat și ordonat plata pentru aceste doze suplimentare, beneficiind de ajutorul celei de-a treia persoane.

Impactul asupra României și consecințele politice

Scandalul legat de achiziționarea vaccinurilor anti-Covid a avut un impact semnificativ asupra opiniei publice din România. Ridicarea imunității pentru foștii miniștri și fostul premier a generat o mare controversă și a adus în prim-plan problemele de corupție din sistemul politic românesc.

Consecințele politice ale acestui dosar rămân de văzut, dar este clar că această poveste zguduie România și ridică întrebări serioase cu privire la modul în care au fost gestionate achizițiile de vaccinuri în timpul pandemiei.